Nyhet
Inför Elitloppet: Travets Stenmark laddar med kärlek och massage
maj. 18, 2022

Inför Elitloppet: Travets Stenmark laddar med kärlek och massage

Det börjar närma sig. Det som tränaren Per Nordström har drömt om sedan han var sex år.
Söndagen 29 maj åker han och Önas Prince ut på Solvalla som en av 16 deltagare i Elitloppet. Kvar på stallbacken står hästens skötare och tränarens fru.
Känslomässigt – förmodligen just i den ordningen.

Emma Nordström känner Önas Prince utan och innan. När vi talas vid är det en dryg vecka kvar innan det stora. Det största. Elitloppet.
– Vi började tänka uppladdning så fort han fick sin elitloppsinbjudan efter segern i Örebro. Vi vill inte ändra för mycket, bevisligen har det gått väldigt bra hittills, säger Emma.
Men lite extra blir det trots allt. Tränare Nordström laddar upp som inför fjolårets Sprintermästaren, men med ett litet undantag. Det är än mer noggrant, träningstiderna är än mer exakta och dagarna blir längre för skötaren.
– Vi har en bild framför oss, vi har förfinat allt ett snäpp. Av konkurrensskäl vill jag inte gå in på mer detaljer, säger Emma med ett skratt.
Hon berättar att föräldramöten, privata nöjen och allt annat får stå åt sidan de här dagarna. Nu är allt fokus på Önas Prince. Att han ska må bra.
– Jag styr mitt liv efter honom nu. Vårt tänk är alltid att hästen ska få vara häst, man kan inte linda in honom i bomull bara för att Elitloppet väntar. Han går ute dygnet runt och stortrivs. Men visst, ingen annan får röra honom och jag kontrollerar honom extremt noga för dagen, säger hon.
Emma är utbildad fysioterapeut och förutom mängder av kärlek blir det också rejält med massage mellan träningspassen.
– Han är så snäll, smart och okomplicerad. Ibland är det som att han förstår vad jag säger. Om han någon gång gör något fel så säger jag lugnt till och han fattar. Och om han gör fel så är det alltid med glimten i ögat, försvarar Emma som liknar honom vid en av Sveriges största idrottsmän.
– Han har en naturlig pondus, en aura som gör hingstarna i hagarna bredvid lugna. Han mopsar aldrig upp sig utan han bara är, han har en ödmjuk pondus. Som Ingemar Stenmark, han behöver inte säga något, han bara kör, berättar hon.
Dagarna går, det närmar sig dagen E som i Elitloppet.
Hästen mår bra. Men hur mår Emma?
– Jag är inte nervös än. Tidigare har det varit mycket press men nu slår vi ur underläge och det känns lugnare för min del. Per däremot påverkas aldrig av omgivningens krav. Han är så positiv och självsäker med hästen och i sig själv. Det är tur att vi är olika, ler hon.
På söndag är fältet klart och spårlottningen kvarstår.
– Får jag önska så tar jag spår ett, avslutar Önas Prince största supporter och bästa vän, Emma Nordström.

¨Åsa Elmroth

Foto: Malin Albinsson TR Bild.