Nyhet
Inför V75®: En stekhet och tre skrällbud
jul. 01, 2022

Inför V75®: En stekhet och tre skrällbud

André Eklundh har kvalat in fyra hästar till lördagens finaler i Svenska Travligan.
Och han gör inte resan från Västkusten utan förhoppningar.
– Det klart att jag åker upp till Eskilstuna och tror att jag ska kunna segerstrida, säger Åbytränaren.

Sommarens första E3-finaler är russinen i den här veckans V75®-kaka på Sundbyholmstravet. Men även övriga lopp bjuder på fin sport. Och för André Eklundhs del är klass II-finalen (V75-2) dagens höjdpunkt. Där har han tre hästar till start och han kör själv den han tror mest på, hårdingen Farfars Dream.
– Han har verkligen tagit stora kliv efter vinterträningen och blir bara bättre och bättre för varje start. Han har tagit det senaste loppet bra och känns jättefin här hemma, så det klart att jag åker upp till Eskilstuna och tror att jag ska kunna segerstrida, säger André Eklundh.
Hans häst kan inte utnyttja sitt fina utgångsläge med spår tre bakom startbilen men han räds inte ett offensivt upplägg.
– Han har inte visat någon startnabbhet utan det är väl egentligen bara att hoppas att vi kan hitta en vettig position. Sedan tycker jag att han är så pass bra och löpärligt att man kan kliva fram med honom, han tål lite grovjobb själv.
Stallkamraterna Wingait Leif och All In Face startar från spåren närmast utvändigt om Farfars Dream och André Eklund låter väldigt nöjd även med dem.
– Jag tycker att de är två outsiders. De är rätt så bra för klassen men det är jämna och bra hästar de möter och jag tycker att ”Farfar” är snäppet vassare än dem för dagen. Men jag är väldigt nöjd med dem i träningen och de kommer säkert göra i närheten av sina livs prestationer hittills.

Luringen en luring
André Eklundh har en spännande häst även i klass I-finalen, vars namn är extra passande när han den här gången startar som ett av loppets skrällbud. Luringen la Ma (V75-1) har vunnit tre av sju lopp i år och gick senast undan till enkel triumf från ledningen.
– Han har dokumenterat fin form men är lite ojämn i humöret. Näst senast var han som en tickande bomb och det var chanslöst att få honom felfritt in i första sväng. Hur som helst möter han bra hästar den här gången och får nog svårt att vinna, men han besitter rätt så bra kapacitet och är väldigt tempostark, så han skulle vara kraftigt gynnad om det blir tempo. Om de andra tävla lite för mycket från början finns möjligheter.
Väljer du spår ett eller två från start?
– Det beror helt och håller på hur han känns. Är han lika skarp som näst senast kan vi inte ligga på innerspår.
Några ändringar på någon i kvartetten?
– Luringen gick med träningsutrustning senast. Nu optimerar vi och sätter tillbaka det han brukar tävla med. Alltså rycktussar och norskt huvudlag. Senast gick han med öppet huvudlag och fast huva.

Ola Johansson, Kanal 75
Foto: Maria Holmén/TR Bild.