Nyhet
Inför V75® (jackpot): ”Det får bära eller brista”
maj. 17, 2022

Inför V75® (jackpot): ”Det får bära eller brista”

Han kom med tunga meriter och goda vitsord från USA.
Men här har han galopperar bort sig två gånger i rad.
På lördag kan det bli tredje gången gillt för Beads – när han jagar en elitloppsbiljett i Prins Daniels lopp.
– Som det känns just nu kommer vi spänna bågen rejält och så får det bära eller brista, säger hästens kusk Erik Adielsson.

Elitloppet närmar sig och i helgen finns ytterligare en chans att bärga en plats bland de 16 som ska göra upp om evig ära och berömmelse på Solvalla 29 maj. H.K.H. Prins Daniels lopp över elitloppsdistansen 1 609 meter är dagens clou i V75 på Gävletravet och vinnaren får utöver en segercheck på 400 000 kronor en rosa biljett. När spåren lottades var Beads (V75-6) mest lyckosam. Frode Hamres USA-import drog innerspår bakom startbilen, efter att ha galopperat två gånger i rad från spår åtta.
– Senast tappade han travet helt. Hästen kändes faktiskt jäkligt fräsch och fin men när han kommer i hög fart långt ute i svängen får han helt enkelt lite bekymmer. Vad det beror på är svårt att säga. Därför blir det helt klart spännande nu när han drog spår ett. Jag hoppas att han kan hålla ledningen och sedan får vi väl köra där och se hur bra han är helt enkelt, säger Erik Adielsson i podden V75 – lördag hela veckan.

Perfekta förutsättningar
I USA tränades Beads av svenske Per Engblom och hingsten kom till Norge i vintras med 11 segrar på 37 starter och 5,8 miljoner kronor insprunget. Sin senaste seger tog han i Hambletonian Maturity i juli och det var första gången som han vann bakifrån. Övriga segrar är tagna från ledningen och eftersom svängen kommer kort efter start över aktuell distans är innerspår extra gynnsamt för den som vill ha spets.
– Förutsättningarna är klockrena. Jag tycker också att det var väldigt bra att Click Bait som är extremt startsnabb fick spår två. När man har den sida vid sida är det ofta lättare att svara ut än om han skulle ha spår fyra-fem och komma farandes mitt i banan. Sedan kanske vi sitter i tredje par invändigt efter 100 meter men det känns som att Beads kan lägga iväg bra, säger Erik Adielsson och fortsätter:
– Vad man ska komma ihåg är att det är en väldigt stor skillnad på att vara snabb i Sverige och snabb i Staterna. De svenska hästarna som är snabba första 100 meterna är snabbast i världen, för det är ett helt annat anlopp bakom bilen och en helt annan körning. Så det är en utmaning och han har inte funkat klockrent i de här två starterna. Men förutsättningarna kunde inte vara bättre i alla fall.
Att hästen ska tävla barfota runt om tror inte Erik Adielsson kommer att göra någon väsentlig skillnad.
– Jag tror faktiskt att han skulle kunna springa i träskor den här hästen. Han har så pass bra teknik. Det finns förhoppning att barfota gör lite grann men jag tror inte att det är där hela facit ligger.
Barfota eller ej, Erik Adielsson åker inte till Gävle för att spara på krutet.
– Ta det ”safe” med honom och liksom, ”oj, de blev rygg på ledaren och han satt fast på 10,1”, tror jag inte att någon är intresserad av, utan som det känns just nu kommer vi spänna bågen rejält och så får det bära eller brista.

Ola Johansson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild.