Nyhet
Inför V75® (jackpot): Elitloppsfavoriten jagar revansch i midnattssolen
jun. 16, 2022

Inför V75® (jackpot): Elitloppsfavoriten jagar revansch i midnattssolen

I Elitloppet galopperade han bort sig som storfavorit.
På lördag är han ute efter revansch.
Don Fanucci Zet jagar en miljon kronor i Norrbottens Stora Pris.
– Det finns ingenting att klaga på förutom startspåret, säger hästens tränare Daniel Redén.

Precis som i sitt elitloppsförsök lottades Don Fanucci Zet (V75-5) till spår åtta när slumpgeneratorn fördelade startnumren till helgens jackpotkryddade tävlingar i Boden. På Solvalla löste han uppgiften genom tidigt avancemang till positionen utvändigt om ledaren och efter den prestationen spelades han till dunderfavorit i finalen. Men där straffade han ut sig med galopp i starten.
– Han blev för ivrig och slog ihop helt enkelt, säger Daniel Redén till spelvärde.se.
Något fel på hästen var det alltså inte. Tvärtom låter Daniel Redén väldigt nöjd med sin tiofaldige miljonär.
– Han känns jättefin här hemma. Det finns ingenting att klaga på förutom startspåret.Jag körde lite tuffare i måndagens träningspass och jag var väldigt tillfreds.
Inför finalen av Elitloppet övervägde Daniel Redén och kusken Örjan Kihlström att låta Don Fanucci Zet springa barfota runt om. Men framskorna fick sitta kvar och efter galoppen spekulerades det i huruvida hästen hade gått felfritt utan skor. Den frågan kommer aldrig att besvaras och hur som helst lutar det åt att han som vanligt får tävla med framskor på lördag.
– Jag anmälde barfota runt om preliminärt, men nu när vi fick spår åtta tror jag att vi behåller framskorna på igen. Amerikansk sulky och helstängt huvudlag som vanligt.

”Inte mycket sämre än de bästa”
Att tuffaste utmanaren på pappret, titelförsvararen Who’s Who, får stanna hemma på grund av förkylning gör att Don Fanucci Zets favoritskap blir än större när jackpotmiljonerna slutligen ska fördelas i V75-7 vid kvart i elva på lördagskvällen. Men för den som vill ha hela sjurättspotten på 50 miljoner kronor för sig själv och spekulerar i att han kan göra bort sig igen, kan Daniel Redéns andra häst i loppet, Born Unicorn, vara en uppstickare att ta med i beräkningarna från spår nio.
– Han var okej på Mantorp, men det saknades ändå lite tycker jag. Några av stallets hästar var lite segare där runt månadsskiftet. Jag körde hästen i måndagens jobb och han kändes jättefin. Han har fått ett bra smygläge och jag tror att vi åker upp med en häst i form. Har Born Unicorn en bra dag och får ett bra lopp så är han inte mycket sämre än de bästa. Barfota runt om, vanlig vagn, öppet huvudlag – inga ändringar.

Uppåtsluttande formkurva
Hästarna i högsta klassen får sällskap från gården utanför Enköping till Boden av Erv Zet (V75-6). Den segervane femåringen, 6 segrar på 14 starter, föll senast med flaggan i topp som tvåa i Svenska Travligans klass I, samma klass som han går ut i nu.
– Han börjar hitta tillbaka till fjolårets fina form. Han känns bara bättre och bättre i träningen, säger Daniel Redén.
Att dra nummer nio bakom startbilen över 1
640 meter är ingen dröm, men Daniel Redén är nöjd med förutsättningarna.
– Distansen passar honom bra och bakspår behöver inte vara fel. Det ser spännande ut för hans del. Preliminärt har jag anmält med amerikansk sulky, men det är inte bestämt än. Erv Zet är väldigt grov i baksteget så det är inte säkert att han funkar i en amerikansk sulky. Det behöver vara en väldigt bred vagn i så fall. Barfota runt om och helstängt med hål som tidigare.

Ola Johansson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild.