Nyhet
Inför V75® (jackpot): Ska talangen Amie Ness få till det under midnattstravet?
jun. 15, 2022

Inför V75® (jackpot): Ska talangen Amie Ness få till det under midnattstravet?

I över 40 år har Tomas Worrsjö tränat och fött upp hästar på hobbynivå.
Tre segrar i travets elitserie har det blivit med familjens hästar.
En fjärde kan komma på lördag med talangen Amie Ness under midnattstravet i Boden.
– Hon är något extra och kommer att försvara sig om det nu inte händer något. Jag känner att jag måste sticka fram hakan lite grand och inte vara feg i förhandssnacket hela livet, säger Piteå-amatören med ett skratt.

Största jublet under midnattstravet i Boden på lördag?
Kanske mullrar det till i V75:ans fjärde avdelning runt kvart i tio på kvällen där fyraåriga Amie Ness gör debut i större sammanhang efter fyra segrar på fem starter.
Micael Melander är i favoritposition med det orutinerade stoet som står 20 meter före de värsta konkurrenterna i ett försök i Diamantstoet.
Tomas Worrsjö tränar och äger hästen tillsammans med sin fru Elisabeth, ett amatörtränarpar som faktiskt har två hästar till start i lördagens V75 i Boden.
Åttaårige Yoshi Ness jagar fina pengar (V75-6), ett försök i klass I. Mamma till båda hästarna är familjen Worrsjös Mon Amie Ness som tävlade framgångsrikt och tjänade 762
000 kronor under sin karriär.
– Vi har en ostartad tvååring och treåring också efter henne som är riktigt lovande. Det börjar se ljusare ut med hästarna efter lite häxeri under några år. Med lite småskador och bara en märr är det är inte så lätt att vara med på V75. Du kan inte trolla med knäna, säger Tomas Worrsjö.
I Piteå åtta mil söder om Boden finns en travbana ute i skogen där entusiaster håller till.
Amie Ness är en av hästarna som gnuggats i bygdebanan Vitsandstravet i unghästserier.
Tomas Worrsjö har hållit på med hästar hela sitt liv och även systern Irene är verksam som travamatör.
Syskonen bor nära Vitsandstravet. Irene Worrsjö har gården i anslutning till banan. Tomas bor i Hemmingsmark en dryg mil därifrån.
– Vi har en yngre bror också men han är inte intresserad av hästar. Vår pappa Bo Worrsjö känner många till. Han är 86 år och still going strong med sina snickeriprojekt. Han hade många fina hästar som han även körde i loppen, såna som Måntroll, Hampton och Pay Ribb, berättar Tomas.

Lugnt tagen
Ett helt liv med hästarna och med fina egna uppfödningar. Med några år till pensionen kan Worrsjös ha fått fram den som kan bli klarast lysande.
Amie Ness delägs av Piteåprofilen Per Lundqvist som haft tur med hästarna under åren med Scandal Play som den ojämförligt bäste.
– Vi har sagt hela tiden att vi inte ska ha så bråttom med henne. Att det bara blev ett par starter som treåring i fjol var helt enligt planen. Egentligen var det meningen att vi skulle vänta till Skellefteås V75 nu i oktober. Det var Amie Ness som bestämde själv att det skulle bli debut i Boden i stället. Som hon har varit i de här loppen och den talangen hon visat utan att vara minsta pressad. Vi tänkte att vi måste spänna bågen lite och jag som aldrig brukar tro så mycket är faktiskt lite optimist inför lördag, säger Tomas Worrsjö.
Amie Ness har haft lekstuga i två raka segrar i Boden på slutet och blir en av favoriterna i V75-4. Från spår ett och med bara tre hästar på första fållan kan det bli ledningen, och sedan…?
– Hon har verkligen gjort det bra i de här loppen, haft krafter kvar och inte varit tömd på något sätt. Hon har bara lunkat undan och varit obekymrad och dykt på maten när vi kommit hem. Det finns chans att hon kommer att ta ledningen, hon är stabil ut och jäkligt tuff alltså. Hon går med superlätta aluminiumskor och fast bomull i öronen.
Du låter imponerad av henne.
– Allt kan ju hända och hon han tappa formen av någon anledning eller något händer, Det känns ändå som att vi måste vara lite optimister. Att hon inte vill förlora märker man inte minst när man kör henne här hemma i jobb med de andra hästarna!
Du har fött upp både Amie Ness och hennes mamma Mon Amie Ness. Längre bakåt har pappa Bo stått för någon av Ness-uppfödningarna. En riktig familjeaffär.

Om det blir nåt på lördag så blir det i så fall fjärde segern i V75 för mig. Galant Ness vann V75 i Bollnäs 2001 med Jan Norberg. Jag har även vunnit med Ikaros Ness som pappa födde upp som inte är från Odette Min-ledet som vi säger, men den tränade jag och Kihlström vann klass II på Umåker 2004. Så den senaste då. Ozzy Ness vann brons 2011 i Boden med Bo Eklöf.
På lördag blir inramningen perfekt med storpublik under midnattstravet och som gjort för en fjärde seger i V75.
– Det vore fantastiskt om vi slapp regn. Men det blir som det blir. Ingenting kan ju bli som på beställning med hästar och väder.

Fotnot: Första start i V75 i Boden på lördag är planerad till klockan 20.30

Mikael Wikner, Kanal 75
Foto: Britt Lindgren Britt Lindgren