Nyhet
Inför V75®/multijackpot: Svenske mästaren tillbaka i hetluften
mar. 30, 2021

Inför V75®/multijackpot: Svenske mästaren tillbaka i hetluften

Årsdebuten var över förväntan.
När han på söndag startar i V75® är han en avgörande faktor för hur påskmiljonerna kommer att fördelas.
– Jag far ju till Romme för att jag tror på bra chans, säger hästens tränare.

I vintras förlorade Gunnar Melander, 73, sin superhäst Månprinsen A.M. Tomrummet efter honom är förstås enormt men hans enastående karriär kommer för alltid ha ett eget kapitel i travhistorien. Och hans vinstrikaste avkomma Månlykke A.M.
(V75-4) gör pappa stolt uppe i travhimlen.
– Det går inte att jämföra honom med Månprinsen men han har visat kvalitéer att vara med i eliten och det är på grund av Månlykke som jag fortsätter. Jag jobbar lite på övertid och håller på för att det är roligt, och har man fått vara med på den högsta nivån är det det som gör att man taggar till, säger Gunnar Melander.

”Bättre i andra starten”
När Månprinsen A.M. så tragiskt fick vandra hädan i december, på grund av att han blivit så argsint att han var farlig för både sig själv och andra, hade han vunnit 71 lopp och tjänat 9,4 miljoner kronor. Fem gånger blev han svensk mästare. Månlykke A.M. har med sina 16 segrar och 1,4 miljoner kronor på vinstkontot långt kvar till de höjderna, men han går i pappas hovspår och i augusti tog han sitt första SM-tecken. Och i årsdebuten för två veckor sedan visade han att han blir att räkna med i alla sammanhang även i år. Från ledningen stack han undan till retfullt enkel seger.
– Han var riktigt bra och vann faktiskt lätt, för han lade av lite där vid mål men när jag körde på efter mål tog han om och drog på igen, så det var mycket krafter kvar, säger Gunnar Melander.
– Efter det känns han pigg och alert och förhoppningsvis har han gått framåt med loppet. Förra året var han mycket bättre i andra starten. Man vet aldrig men han har tränat på bra i vinter och var fin direkt, så allt känns bra och han borde göra ett bra lopp på söndag.

Tror på bra segerchans
Söndagens V75 är finalen av Spring Race och en multijackpot ska delas ut. Månlykke A.M. är perfekt inmatchat i dubbelcupens final, där han har 20 meters tillägg på främre volten, men 20 meters försprång till de värsta konkurrenterna.
– Det klart att det är tufft med tillägg och de som står 20 meter efter är rutinerade hästar, men jag tycker att jag har en bra häst och det känns som att han kommer göra ett bra lopp. Det hänger mest på tränaren och kusken att lösa det, säger Melander och skrattar innan han fortsätter.
– Roli Eld är en av dem som är bra och Daniel Redén och Örjan Kihlström håller världsklass, så det har jag naturligtvis respekt för, men jag tycker att min häst känns fin och jag far ju till Romme för att jag tror på bra chans.

SM det stora målet
Hur det än går på söndag har inte Gunnar Melander några planer på att ladda sin sjuåring mot Elitkampen under elitloppshelgen på Solvalla i maj.
– Jag har ingen lust att starta där i år för det är ett så tufft lopp, men fortsätter han att vara så här fin kommer han få starta på och då siktar vi på V75 på Bergsåker (17 april) och preliminärt Vårbjörken i Umeå (15 maj). Sedan är det alltid roligt att vinna SM…

Ola Johansson, Kanal 75
Foto:Lars Jakobsson/TR Bild.