Nyhet
Inför V75® (söndag): Tar ny sats med Admiralen efter Elitloppet
jun. 10, 2022

Inför V75® (söndag): Tar ny sats med Admiralen efter Elitloppet

Efter galoppmissen i Elitloppet tar Reijo Liljendahl nya tag med yrvädret Admiral As.
Solvallatränaren har stjärnan i toppskick inför miljonloppet Oslo Grand Prix på söndag.
– Vi glömmer galopperna och ser framåt – han är finare nu än före Elitloppet.

På bilden ses Reijo Liljendahl klappa om Admiral As efter galoppen under elitloppssöndagen – en galopp som mest troligt kostade en plats i finalen.
I söndagens Oslo Grand Prix (V75-7) är stjärnan med och slåss om ett förstapris på 1,2 miljoner norska kronor. Men spåret kunde ha varit bättre. Örjan Kihlström ska försöka lösa uppgiften från ett tiondespår bakom bilen.
Admiral As beskrivs som en känslig herre av sin tränare.
Att galoppen alltid ligger på lut är kanske fel att säga men sexåringen tål heller inte allt för många störningar i loppen. På de 14 senaste starterna har det blivit fel gångart i fem. Alla lopp hästen hållit sig till trav har slutat med seger.
– Det är inget fel på hästen om någon tror det. Tvärtom känns han finare nu än före Elitloppet. Vi har inte behövt ta det lugnt med honom efteråt utan tränat för fullt efter alla standardkoller hos veterinär. Allt är utan anmärkning. Han är stark och bra och pigg som fan, säger Reijo Liljendahl under torsdagen förmedlandes enbart positiva tongångar om stallets stjärna.
Galopperna då. Vad beror de på?
Admiral As testades i den äldre eliten för första gången i årets upplaga av Elitloppet. Per Lennartsson gav hästen en invändig resa och gick mot en plats i finalen när Admiral As sprätte i galopp 100 meter från mål.
Även i starten innan galopperade Admiral As och kommer nu till Norges största lopp med två raka galoppmisslyckanden i raden.
– Det gick väldigt fort senast och han kom lite grand i sidled. Det har han visat sig vara känslig för. Man kastar honom inte hur som helst. I V75 i Örnsköldsvik i höstas var Örjan tvungen att dra tvärstopp på honom och då svarade han också med galopp. I starten på Solvalla i början av april satte jag på honom sommarskor och det blev helt enkelt halt under fötterna på honom. Så den starten glömmer vi också, säger Reijo Liljendahl, och tillägger:
– Det är inte alldeles säkert med honom alla gånger. Han är känslig i vissa lägen och det tror jag att vi tyvärr kommer att få leva med.
Är Admiral As en av de bästa hästar du tränat?
– Det vette sjutton om det inte till och med är den bästa hittills!
Som fyraåring gick han mot en säker andraplats i Fyraåringseliten bakom Ecurie D. då han felade. Ecurie D. vann på 1.09,2 den gången…
– Som sagt får man ta det där med osäkerheten. Men han lär bli säkrare med tiden.
I Oslo Grand Prix drog ni ett tiondespår med honom. Ett nionde hade varit bättre!
– Nionde hade nog inneburit att han varit ett hack längre fram. Men man får inte alltid välja. Det är klart att det är ett dåligt utgångsläge. Men hästen är bra!
Kan det bli seger på söndag?
– Chans har han absolut, jag tror på min häst. Allt förutsatt att det inte blir kört i ett alldeles för lågt tempo och att han hamnar ute i vida spår så att det blir omöjligt att hinna fram. Men över Bjerkes ganska långa upplopp …blir det bara kört på ett normalt sätt så tror jag att han är med där framme.
Blir det samma balans som under elitloppssöndagen?
– Nej, han ska gå med skor på söndag. Sedan återgår jag till det huvudlag jag hade på honom förut: open eye på höger sida och en murphy på vänster sida. Vi ändrar nu när det är full väg för att det ska bli lite lugnare. Men han har gått hela förra året med samma på huvudet så det är inga markanta ändringar. Bjerke har ”detention barn” för att övervaka de startande och hästarna måste vara där kvällen innan. Men han klarar övernattningar…det är det minsta problemet, säger Reijo Liljendahl.

Fotnot: Första V75 startar klockan 15.00 på söndag. Oslo Grand Prix beräknas vara i mål omkring klockan 17.35

Mikael Wikner, Kanal 75
Foto: Foto: Lena Emmoth, TR Bild