Nyhet
Inför V75® (söndag): Tror på toppchans för bästa kompisen
jun. 07, 2022

Inför V75® (söndag): Tror på toppchans för bästa kompisen

Kretsen kring San Moteur tackade nej till Elitloppet.
Nu tar man sats mot Norges största lopp Oslo Grand Prix.
– Han känns fantastisk fin i jobben, säger hästens allt i allo Håkan Arvidsson.

San Moteur svarade för en väldigt imponerande insats i Prins Carl Philips Jubileumspokal i slutet av april. Trots en resa utvändigt ledaren vann han väldigt lätt på topptiden 1.09,4/1640 meter autostart och alla travfans ville ha med hästen i Elitloppet.
Nu valde kretsen kring San Moteur att tacka nej och sikta mot andra uppgifter i sommar.
– Hästen är bara fem år och har bara gjort 17 starter. Vi tyckte att två heat skulle bli för tufft för honom. Det finns många andra stora lopp som vi siktar emot. Vi vill tävla med hästen i flera år och Elitloppet går även nästa år, säger Håkan Arvidsson som är San Moteurs uppfödare, ägare och tränare.
I förra veckan fick San Moteur en inbjudan till Norge största lopp, Oslo Grand Prix och Håkan behövde inte någon längre betänketid för att tacka ja.
– Vi valde mellan Oslo Grand Prix eller Jämtland Stor Pris. Nu blev det Norge och det känns bra och det ska bli oerhört spännande. San Moteur har inte startat på fem veckor, men det oroar inte alls. Han har varit bra varje gång efter ett uppehåll och hästen känns fantastiskt fin i träningen. Spår sex kunde varit bättre och sämre. Det är flera startsnabb invändigt och det ser ut att kunna bli körning från start och det har vi inget emot.

Drömmer om Frankrike
Det är första gången som femåringen möter den äldre eliten.
– Detta är en undantagshäst och han har tagit ett par kliv till i år. Förra året strulade det en del med sjukdomar och han kom aldrig riktigt upp i full form. Inför derbyt hade han varit sjuk och blev trea på sin grundkapacitet. Inför den här säsongen har vi kunnat träna honom precis som vi velat och han har utvecklats en hel del. Jag har givetvis respekt för motståndet, men jag tycker att han ska ha en vettig chans. Han ska tävla barfota bak den här gången och det gjorde han inte senast sedan är det möjligt att Björn vill lätta honom ännu lite mer, men det beslutet fattar vi närmare start.
Med en häst av San Moteurs finns det mängder av lopp framöver och även stora drömmar.
– Visst har vi en plan samtidigt är det hästen som bestämmer och vi tar ett lopp i taget. Om allt är som det ska efter loppet på söndag så finns det tre-fyra alternativ, både Jarlsberg och Hugo Åbergs Memorial. Sedan är Jubileumspokalen ett mål förstås. Det loppet är som klippt och skuret för San Moteur. Det är ett femåringslopp över medeldistans och jag tycker att det är hans bästa distans just nu, även om han kommer att bli en vass sprinter med tiden.
– Vad det gäller drömmar finns Frankrike i tankarna. Tanken är väl att prova till hösten och det finns fina femåringslopp för honom, bland annat Prix Tenor de Baune. Om det blir start där nere så kommer San Moteur att åka fram och tillbaka. Att ha honom stående där nere skulle jag inte klara av. Det är min bästa kompis och honom släpper jag inte ifrån mig.

Joakim Brundin, Kanal 75
Foto: Malin Heidenberg TR Bild.