Nyhet
Inför V75®(jackpot): Toppform på Tomas två ston
jul. 14, 2022

Inför V75®(jackpot): Toppform på Tomas två ston

Tränare i toppform. Hästar i toppform.
Tomas Pettersson beger sig mot Årjäng med två riktigt formstarka ston.

Sommarfagra Årjäng är skådeplatsen för lördagens V75® med jackpot.
Bollnästränaren Tomas Pettersson har fin ordning på stallet och tar turen till den värmländska travmetropolen med två ston som verkligen visat framhovarna i sina senaste starter.
– Hästarna har spottat upp sig lite under våren och försommaren. Det är roligt, då det var lite tungt i vintras, säger Tomas i podden V75® – lördag hela veckan .
Första formstarka kortet är 15 Madame af Djupmyra (V75-2) som tävlar i ett försök till Diamantstoet.
Hon har tagit klivet fram på barfotabalans i de senaste starterna och kommer närmast från ett försök- och finallopp i Rättvik under midsommarhelgen. Då vann hon sitt försök men hamnade i finalen bakom en trött rygg, drogs bakåt men avslutande likt skjuten ur en kanon.
– Hon gick ju jättebra i Rättvik i försök- och finallopp. Peppar, peppar, men hon har kommit ur det bra och känns fortsatt fin i träningen så vi tror hon kommer hålla formen till på lördag också säger Tomas som fyller i:
– Det var väl lite så i vintras och början av våren, att hon slarvade lite med travet men de här senaste tre, fyra starterna har hon höjt sig ett par snäpp, det tycker jag.
Utgångsläget kunde förstås varit bättre i lördagens lopp. Madame af Djupmyra börjar från ensamt bakspår på tilläggsvolten.
– Jag tror hon kommer göra ett bra lopp. Det har gått tre veckor sedan senaste starten och det ser bra ut i träningen. Sedan tror jag inte att hon kommer vara bättre till den här starten än hon varit på sistone, men hon kommer hålla samma nivå.

Är i sin bästa form hittills
Ett betydligt bättre spår fick lillasyrran 3 Musett af Djupmyra (V75-6).
Sexåringen har visat härlig utveckling under säsongen och kommer med två raka segrar i bagaget, båda tagna på låga 1.11-tider över den även nu aktuella sprinterdistansen. Senast betvingade hon ett högst meriterat motstånd på Hagmyren. Den fyrfaldiga miljonärskan Fifty Cent Piece kunde till exempel inte hinna ikapp Musett af Djupmyra från ledningen.
– Ja, det var ju ”stoeliten light” senast. Ett litet test, då hon kändes så formstark och så fin i Bollnäs näst senast så vi tyckte det skulle vara lite roligt att prova henne där under midsommaren och hon var ju minst lika fin som tidigare. Jag får nog lova att säga att det var det finaste jag känt henne hittills.

Nu är det ett försök i Bronsdivisionen som gäller för stoet.
– Hästen känns fortsatt fin i jobben och tar loppen på ett väldigt bra sätt nu. Hon har ju heller inte gjort så många starter, då hon har haft lite problem under vägen hit, så det är nog mer utveckling kvar i henne än vad det är i Madame af Djupmyra om vi ska jämföra hästarna. Men fokus för oss är att hon ska vara på samma nivå som hon haft på sistone, är hon det får vi vara nöjda.
Barfota runt om och vanlig sulky har varit konceptet i senaste starterna. Skruvar ni till något extra på utrustningen till nu?
– Vi skruvar så lite som möjligt. Jag tycker hon har varit bra, vi känner oss trygga med hästen, så det finns ingen anledning till det. Jag tycker hästarna ska ha sina rutiner och vara väl förberedda inför alla lopp.
Hur står hon sig i det här gänget?
– Vi får väl se på lördag, helt enkelt. Hon har ju varit ute i Bronsdivisionen en gång tidigare, i vintras och räckte inte alls då, men hon är ju klart bättre nu.

Daniel U. Olsson, Kanal 75
Foto: Maria Holmén, TR Bild.