Nyhet
Inför V86® (jackpot): Lindegren hyllar sitt segervana löfte – ”Är inte rädd för dödens”
jul. 12, 2022

Inför V86® (jackpot): Lindegren hyllar sitt segervana löfte – ”Är inte rädd för dödens”

Han har vunnit åtta lopp på elva starter sedan december.

Erik Lindegren har höga tankar om sitt fyraåriga löfte – som matchas mot Svenskt Travderby.
Men först är hästen favorit i onsdagens V86® från ett perfekt utgångsläge.
– Han har vunnit med krafter kvar varje gång och är en klok och intelligent häst. Han är otroligt stark och jag är inte rädd för att sitta i dödens, säger Lindegren som även gör en del spännande ändringar i balans och utrustning på hästen.

Onsdagens V86 avgörs på Solvalla och är kryddad med en jackpot där det finns 13 miljoner kronor i potten för åtta rätt. Erik Lindegren har på ett litet material fått fram en riktig skjutare i den fyraårige hingsten Ruger. Hästen har gjort 14 starter i karriären och vunnit i åtta av dessa. Han är obesegrad felfri så när som på i ett lopp där hästen var sjuk. I övrigt så har det blivit antingen galopp eller seger. Efter en trevande inledning i fjol som treåring blev det plötsligt proppen ur i december. Då påbörjade Ruger sitt segertåg och han tog fyra raka inom loppet av en dryg månad.

– 3 Ruger (V86-7) är född på Åland och jag köpte honom där när han hade kvalat som tvååring. Egentligen var vi ute och letade efter en annan häst i södra Sverige och när vi åkte hem därifrån så scrollade jag igenom Facebook-flödet och fick syn på den här hästen. Den här uppfödaren brukar inte sälja sina uppfödningar men vi hade tur som fick köpa loss honom, säger Erik Lindegren.
– Jag kände tidigt att det var något extra, men han var lite omogen som treåring och galopperade i sina två första starter. Han fattade inte riktigt vad det handlade om och sedan var han sjuk i tredje starten. Men sedan vann han i Gävle i början av december trots galopp och började att rada upp segrarna. Han har vunnit alla sina åtta segrar som han har tagit sedan i december, har plumpat två gånger i V75 och i ett Margareta-lopp.

”Samma hjärt- och lungkapacitet som Ochongo Face”

Ruger kommer från två raka övertygande segrar som har tagits med krafter i behåll.
– I senaste loppet i Gävle körde jag till ledningen i en ganska snabb öppning. När han sedan väl springer i täten så har han inte så bråttom utan kan bli rätt så bekväm. Men när han sedan får sällskap igen så sträcker han på sig. Hästen är lite trög och flegmatisk men när man drar av huvan och begär det där sista så svarar han. Han har inga problem annars att springa i höga farter och vid segrarna så har han vunnit lätt med krafter kvar varje gång.

Hur skulle du beskriva hästen?

– Det är en väldigt klok och intelligent häst som inte gör mer än vad han behöver. Han är inte speciellt hingstig, men när han har vunnit och kommer hem till stallet så skriker han. Annars gör han inte mycket väsen av sig, är lite som Tjuren Ferdinand.
– Jag har sagt att han har samma hjärt- och lungkapacitet som Ochongo Face. Om man jämför med pulsen hos den hästen så ligger de båda väldigt bra i samma återhämtning. Ochongo Face vann många lopp från dödens och den här har samma kvaliteter. I Bollnäs satt han i dödens och hade en ganska jobbig inledning första halvvarvet. Så just pulsen och styrkan har han och även tekniken. Han har alla de bitarna som jag gillar och det är väl bara Francais du Gull av de jag har haft som har varit värre så här långt.
– Han kan öppna snabbt men i början var han mer omogen och lite känslig om man gasade för fullt. Det kan vara lite fortfarande om någon sänker tempot framför honom och om han får grusstänk på sig. Han lägger aldrig bort några krafter i loppen, och även om jag kör från start så kan man ta upp honom och sänka tempot, säger Lindegren.
Gävle-tränaren har stora planer för sitt fyraåriga löfte och det är Svenskt Travderby i höst som är det stora målet i år.
– Jag tycker att det här är en så pass fin häst att jag har ambitioner att han ska kunna duga mot bättre hästar framöver. Om allt fortsätter att gå bra och han får vara fräsch och frisk, så har vi förhoppningar om att kunna åka till Malmö och vara med i uttagningsloppen till Derbyt. Jag tror att vi kommer att få mycket roligt med honom framöver, menar Erik.

”Lättare balans och första jänkarvagn – bra chans”

Men först gäller onsdagens start på Solvalla, där Ruger är favorit i den sjunde avdelningen. Det är spår tre som gäller bakom startbilen över distansen 2140 meter. Det vankas också ett par spännande förändringar vad det gäller balans och utrustning.
– Vi hade turen att lottas till ett bra spår och han är som sagt snabb iväg, men det är några startsnabba utvändigt också. Jag räknar nästan med att Ulf Ohlsson dundrar till ledningen med Katalonia och sedan får vi se om han släpper eller ej. Men det ser ut att vara en 1600-meters häst och när vi mötte henne i Bollnäs så plockade Ruger ner henne från utvändigt om ledaren. Min häst är stark och rejäl och jag är inte ängslig för den. Gambino Brick är en bra häst också. Kommer vi till ledningen så underlättar det, men han kan även vinna från andra positioner också. Jag är inte rädd för att sitta i dödens.
– Nu blir det jänkarvagn för första gången och han kommer även att gå med lite lättare balans. Det blir tunna aluminiumskor fram och vanliga skor bak istället för järnskor som tidigare. Barfotabalansen vill jag helst vänta med till derbykvalen, även om vi kanske provar det i något lopp innan.
– Om allt är normalt så tycker jag att det är en bra chans. Han möter bättre hästar nu men det finns inga lätta lopp, säger Erik Lindegren.

Michael Carlsson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild.