Nyhet
Lördagens höjdpunkt – Sweden Cup
maj. 27, 2022

Lördagens höjdpunkt – Sweden Cup

Sweden Cup är tillbaka.
Loppet som försvann ihop med publiken under pandemin rivstartar lördagen med tre fartfyllda försök för elithästar över 1 640 meter.

Sweden Cup kördes första gången 1977 och skapades för hästarna som var närmast att få vara med i Elitloppet, och dessutom ge en extra krydda till lördagen.
Loppet har därför precis som Elitloppet haft internationell prägel och sett vinnare från många olika länder genom åren.
Det var också motiveringen till Solvalla valde att slopa Sweden Cup under de två pandemiåren, svårigheten att få hit utländska hästar gjorde att charmen kring loppet försvann.
Men nu är det tillbaka och årets upplaga håller hög klass.
Delar man upp hästarna i nationer så ser det italienska ”laget” sällsynt starkt ut med tre hästar från Alessandro Gocciadoro och en från Erik Bondo.
Gocciadoro vann Sweden Cup med svenskfödde Arazi Boko 2018 och kör i samtliga tre försök – där han inleder med sjuårige Zaccaria Bar som tog två raka på svensk mark i somras som närmast kommer från spetsseger på Vincennes.
I försök 2 startar Gocciadoro sitt kanske starkaste kort Bepi Bi – hästen som var heroisk tvåa på 1.09,1 i Fyraåringseliten den här helgen i fjol. Uppladdningen har emellertid inte blivit den planerade då hästen svek i Finlandia-Ajo och drabbades av transporthinder inför en tilltänkt generalrepetition på Solvalla.
Meritmässigt är emellertid Vitruvio överlägsen bland samtliga deltagare med sina dryga 14 miljoner kronor på priskontot. Åttaåringen har inte visat sig från sin bästa sida de senaste säsongerna, men såg laddad ut som fastlåst i Copenhagen Cup senast.
Mer betrodd lär emellertid Usain Töll bli. Den svenskfödde derbyfinalisten har funnit nya växlar hos Erik Bondo och radat upp starka prestationer på Vincennes i vinter. Nu får han prova sin favoritdistans för första gången på länge och även han segrade den här helgen i fjol, i Lärlingseliten på 1.09,8.
Italiensktränade hästar brukar hävda sig väl i Sweden Cup och har vunnit fyra av de tio senaste upplagorna.

Intressanta gäster
Lika framgångsrika har norrmännen absolut inte varit och vi får gå tillbaka till Hypersonic 1991 för att finna en slutvinnare från vårt västra grannland.
I år skickar man två rutinerade rävar i Frode Hamres jänkare Bill’s Man och Kristian Malmins nederländare Floris Baldwin som båda körs av Erik Adielsson.
Finska vinnare av Sweden Cup finns det fler av, detta tack vare Pekka Korpi som vunnit tre gånger, senast med Express Merrett 2009.
I år är det Matias Salos duo som ska hejas fram av de många fans som tar färjan över Östersjön. Det handlar om två hästar som köpts från Sverige. Global Withdrawl var en unghäststjärna som segrade i Treåringseliten 2018 medan Jason’s Camden gjorde elva starter för Daniel Redén utan att vinna lopp.
Båda har etablerat sig i högsta klassen i sitt nya hemland och blir spännande att se på Solvalla igen.

Historiens största skräll i Sweden Cup var tyske Dizam Speed som betalade över 85 gånger pengarna då han vann sitt försök 1987 och sedan följde upp med att vinna finalen för Wim Paal.
Officer Stephen lär blir betydligt mer påpassad av spelarna efter sin imponerande seger i Köpenhamn senast då hästen dundrade till spets och drog undan i karriärens första start över sprinterdistans.

Siktat hit i två och ett halvt år
Resten av hästarna är svensktränade och bland dessa återfinns fyra tidigare elitloppsdeltagare i Milliondollarrhyme, Seismic Wave, Disco Volante och Racing Mange.
En häst som aldrig fått vara med i Elitloppet är Diamanten, men denne visade som fyraåring att han gillar två heat samma dag då han segrade i Sprintermästaren utvändigt om ledaren.
Solvallas sportchef Anders Malmrot valde att dela ut ett wild card och det gick till tioårige From the Mine. När hästen fick sitt genombrott på V75 hösten 2019 så gjorde tränaren Catarina Nordqvist klart att hon drömde om en start i Sweden Cup.
Efter två inställda upplagor blir drömmen äntligen verklighet och Umåkers stolthet kommer till start med två raka segrar i bagaget.
Som kuriosa avslutar vi med att nämna att av de tolv gånger som Sweden Cup avgjorts med tre försökslopp så har finalvinnaren startat i det sista försöket vid sex tillfällen, med tre totalvinnare var i försök 1 och 2.
Den största finalskrällen kom i senaste upplagan 2019 då Queer Fish betalade över 47 gånger pengarna.
Första försöket till Sweden Cup körs 12.45 medan finalen med 600 000 kronor i förstapris går som lopp 7 klockan 15.55.

Robin Johansson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson TR Bild