Nyhet
Superstjärnorna tackar ja till Paralympiatravet
apr. 12, 2021

Superstjärnorna tackar ja till Paralympiatravet

Ecurie D. kommer.
Delia du Pommereux kommer.
Paralympiatravet 2021 ser ut att bli ett storlopp långt utöver det vanliga.
– Så här väl förspänt inför ett paralympiatrav har jag aldrig varit med om. Det är jädra roligt just nu, myser Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.

På lördagen blev Racing Mange först att kvala in till Paralympiatravet, årets första miljonlopp i Sverige som avgörs på Åby 8 maj.
Men det är de inbjudna gästerna som gör att årets upplaga ser ut att bli något alldeles extra.
På lördagskvällen avslöjade Jon Walter Pedersen att han fått ja tack från två av Europas mest spännande travare, norsktränade segermaskinen Ecurie D. och franska fantomstoet Delia du Pommereux.
Ecurie D. är inget nytt namn för den svenska travpubliken. Supertalangen provade redan i fjol lyckan mot världseliten då han som obesegrad fyraåring tog plats i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro.
Från svårt utgångsläge fick han vidkännas karriärens första förlust. Ytterligare ett bakslag kom då han galopperade som storfavorit i Europaderbyt på Vincennes och säsongen avrundades med en andraplats bakom Aetos Kronos i Solvalla Grand Prix.
Men förutom dessa tre lopp har hästen aldrig förlorat och årsdebuten på Solvalla 7 april inledde en ny segerrad då han enkelt besegrade ett gäng garvade topphästar med dubble elitloppsfyran Milliondollarrhyme i spetsen.
Och femåringen är i dagsläget klar favorit att vinna Elitloppet i år, spelbar till oddset 4,25 hos ATG.

Första starten i Norden
Men att Ecurie D. är förhandsfavorit till Elitloppet behöver inte alls betyda att han blir favorit när startbilen släpper fältet i Paralympiatravets final om en knapp månad.
Bland motståndarna kommer nämligen fransyskan Delia du Pommereux att återfinnas.
Åttaåringen är härdad i de absolut tuffaste sällskapen på Vincennes där hon i vintras tog skalpen på travkonungen Face Time Bourbon efter en vrålande spurt i Prix de France. En förlust som gjorde kretsen kring den senare så indignerade att de petade Björn Goop som kusk.
Prix de France avgörs över 2 100 meter med autostart och brukar anses som världens tuffaste medeldistanslopp.
Det vill säga samma förutsättningar som bjuds i Paralympiatravet där fransksyskan efter 69 starter och över 13 miljoner kronor insprunget i hemlandet nu ska göra sin första utflykt till våra breddgrader.
– Jag tycker att hon är världens bästa sto och hon tackade ja igår. Så hon är också klar, myser Jon Walter Pedersen som sedan tidigare har gjort klart med en annan spännande fransos i Gelati Cut.
Den senare har som femåring ännu inte stångats mot den äldre eliten, men kommer från två raka övertygande segrar mot de inhemska kulltopparna på Vincennes.

Hail Mary kommer också
Titelförsvararen Elian Web är också garanterad en plats medan Pedersen utlovat detsamma till regerande svenske mästaren Very Kronos, som ännu inte startat i år.
– Jag har lovat en plats förutsatt att han går ut i ett uttagningslopp. Hästen kommer att starta på Bergsåker på lördag enligt Svante Båth, berättar Åbytravets sportchef.
Vad gäller svenske derbyvinnaren Hail Mary – som segrade i årsdebuten i fredags – så lär han också dyka upp på Åbytravet. Men i ett femåringslopp.
– Jag har inte pratat med Robert Bergh efter senaste loppet, men jag vet att han har siktat mot att gå ut i vårt Lyon Grand Prix. Så jag tror att han kommer att starta där. Men man vet aldrig. Om han inte väljer den vägen så måste han gå ut i ett uttagningslopp enligt reglerna, säger Pedersen.
Reglerna statuerar att hästar tränade i Sverige bara kan få wild cards till Paralympiatravet om de deltar i någon av de fyra delfinalerna.
Den andra av dessa avgörs på lördag under V75 på Bergsåker. Startlistan är inte klar när dessa rader skrivs, men på anmälningslistan finns förutom Very Kronos även färska gulddivisionsvinnarna Disco Volante och Who’s Who.

Robin Johansson, Kanal 75