Nyhet
V75®: Fransk monsterinsats i Harpers
maj. 29, 2022

V75®: Fransk monsterinsats i Harpers

Varvet från mål såg det omöjligt ut.
När mållinjen skars var han först.
Franske stenkrossen Diable de Vauvert gjorde en enorm insats i Harper Hanovers lopp.

Årets upplaga av anrika Harper Hanovers lopp på Solvalla blev något för historieböckerna. Det såg franske gästen Diable de Vauvert till. Den välmeriterade topphästen bar ett tungt favoritskap från dubbla tillägg men fick ingenting gratis. Efter en halvdann start hamnade han sist och där satt han fortfarande när Jörgen Westholms Santos de Castella fått anföra två varv i 1.14-tempo. Men då påbörjades en av de mäktigaste avslutningarna i loppets historia. På den sista bortre långsidan sköljde hingsten över fältet och efter att ha tuggat igenom slutkurvan i tredje- och fjärdespår hade han ytterligare en växel att lägga i på upploppet – och till publikens öronbedövande vrål spurtade han hem segern.
– Vilken häst! Ett tag trodde jag inte att det skulle gå, men han är en fantastisk häst. Han är lugn, har enastående lungor och en speed som är exceptionell, sa segerkusken Gabriele Gelormini, som var lika lättad som glad efter triumfen.
– Jag var lite nervös innan start eftersom jag aldrig har kört svensk voltstart tidigare. Men jag fick god hjälp och goda råd av alla svenska kuskar, så det löste sig. Jag är jättelycklig, både över segern och för att jag inte gjorde bort mig i starten.
Diable de Vauvert noterades för kilometertiden 1.12,5 över 3
180 meter, en tiondel före tvåan Selected News och sex tiondelar snabbare än trean Amalencius B.B. Tränar vinnaren gör Bertrand Le Beller och loppets förstapris uppgick till en miljon kronor.

Stoeliten till Frankrike för andra året i följd
Pietro Gelormini fick göra segergest även i Lady Snärts lopp, där Heliade du Goutier öppnade mycket raskt. Visserligen underlättades vägen till ledningen av att favoritspelade duon Marion Fouty Bon och Kali Smart galopperade bort sig, men det kostade ändå fransyskan 1.08,3 de första 500 meterna för att komma till ledningen. När kilometern nåddes på 1.10,6 kom Sayonara som skjuten ur en kanon från tredje par utvändigt och genom slutkurvan utmanade hon ledaren rejält. Men in på rakar sträckte Heliade du Goutier på sig och när mållinjen skars kunde körande Gabriele Gelormini bjuda på segergest.
– I fjol var det ingen publik här så jag blev alldeles lycklig när jag kände stödet från läktarna, sa toppkusken, som i fjol vann loppet med ett annat Sebastien Guarato-tränat toppsto, Billie de Montfort.
Det var första gången som Heliade du Goutier tävlade på en distans kortare än 2
100 meter och i mål visade klockan 1.10,1 över 1
640 meter.
– Hon tillhör de bästa stona i Frankrike och jag trodde att distansen skulle passa henne. Hon fick jobba hårt från start men sedan kunde vi kontrollera loppet och hon var väldigt bra, berömde Gabriele Gelormini.

Lövgren fick njuta
Joakim Lövgren hade bra dag på jobbet. Först satte han dit Lady Beluga i finalen av diamantstoet och sedan bjöd hans Oscar L.A. på show i silverdivisionens final. När han fick positionen utvändigt om ledaren, med favoritspelade Phoenix Photo i rygg, såg det inte allt för ljust ut, men på den sista bortre långsidan pressade han sig till ledningen och exploderade ifrån samtliga förföljare.
– Jag älskar den här hästen. Ända sedan han kom till stallet har han radat upp topprestationer och jag har känt att det bor något extra i hästen. Jag har gett honom tuffare och tuffare uppgifter och tuffare än i dag har han aldrig haft, men då tog han fram det där som riktigt bra hästar har innanför västen och det var en njutning att ta hem honom.

Uppvisning av derbyhoppet
Per Nordström har en spännande söndag framför sig med Önas Prince i Elitloppet. Och uppladdningen kunde inte ha blivit bättre för Jägersrotränaren. Han körde till ledningen med Kentucky River i klass II-finalen och därifrån dundrade fyraåringen undan till seger i bländande stil.
– Det var en fantastisk prestation och det kändes inte heller som att det var slutsålt i mål. Det här är min derbyhäst. Han har tränat tillsammans med Önas Prince och matchar i princip honom pulsmässigt. Han springer nedåt 11-blankt över 2
600 meter på en bra dag, sa Per Nordström.

Italienska styrkedemonstrationer
Alessandro Gocciadoro kan också se söndagen på Solvalla an med tillförsikt. Han har Vivid Wise As och Vernissage Grif i Elitloppet och att döma av stallformen blir duon att räkna med. Den italienske topptränaren tog hem Sweden Cup med Bepi Bi utanför V75 och i bronsfinalen imponerade hans Zeudi Amg stort. Trots att hon tvingades avverka det första halvvarvet på mycket snabba 1.06,4 för att komma till ledningen hade hon krafter att lämna motståndet över upploppet.
– Det är en riktigt fin häst det här. Hon ska stanna i Sverige och kommer göra många fina lopp här i sommar, sa Alessandro Gocciadoro.
Det blev ytterligare en italiensk styrkedemonstration inom V75 och den stod Gennaro Casillo-tränade Charliebrown Effe för i klass I-finalen. Fyraåringen fick en blytung inledning i tredjespår fram till positionen utvändigt om ledaren, men kopplade ändå segergrepp i slutkurvan och vann ohotad.
– Hästen gör allt själv. Jag körde bara första 600 för att komma fram utvändigt ledaren och sedan hade vi kontroll, sa Rick Ebbinge.
Det var hingstens femte raka fullträff. Tredje raka på svensk mark och med Rick Ebbinge i sulkyn.
– Första gången jag skulle köra sa Gennaro att det här är en kanonhäst. Han hade rätt.
På V75 delade sju rätt ut 2 868 kronor och för sex rätt fick man 57 kronor. Femrättspotten frös inne och därmed väntar en jackpot på 54 miljoner kronor nästa lördag.

Ola Johansson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild.