Nyhet
Brother Bill i årsdebut – ”Känns ännu bättre än i fjol”
apr. 19, 2022

Brother Bill i årsdebut – ”Känns ännu bättre än i fjol”

Brother Bill avslutade fjolårssäsongen med tre raka segrar och besegrade eliten i Gulddivisionen.
Nu är stjärnhästen redo för årsdebut – och det låter väldigt bra från tränaren Timo Nurmos.
– Hästen känns bättre nu jämfört med årsdebuten i fjol. Jag tycker att han hör hemma i Elitloppet, men han måste visa det på banan också, säger Nurmos.

Onsdagens V86 avslutas med ett riktigt topplopp på Solvalla. The Onions lopp över sprinterdistans innehåller flera potentiella elitloppskandidater. En av dem är Brother Bill som under fjolåret kom igång rejält på hösten och imponerade i tre raka segrar. Han avslutade med att vinna såväl försök som final i Gulddivisionen, där den sistnämnda var Silverhästen på Solvalla. Där spurtade Brother Bill ner hästar som Milliondollarryme, Gareth Boko, Milligan’s School med flera. Gången innan dess när Brother Bill vann försöket i Eskilstuna, var han med och körde rejält i startrusningen i ett halvvarv innan man blåste av loppet. När det sedan kördes om kort senare var han ändå starkast till slut
– 1 Brother Bill (V86-8) gjorde en stark femåringssäsong och tog ytterligare steg i utvecklingen. Jag matchade honom snällt i början och han utvecklades till en elithäst, säger Timo Nurmos.

”Springer med svansen rakt ut – tycker att livet leker”

Hur har vinterträningen varit och hur känns hästen inför årsdebuten?
– Han har vintertränat väldigt starkt. Mycket styrketräning i backen och även ett par rundbanejobb. Jag brukar inte köra så fort utan de flesta hästar brukar som snabbast få springa 1.21 eller 1.22 på rundbanan med träningsvagn. Men med Brother Bill har jag kört ett sulkyjobb efter 1.17,5 tillsammans med Hachiko de Veluwe.
– Jag är väldigt nöjd och man känner att hästen är redo för start. Sedan är han självklart inte i toppform direkt, och det ska han inte vara heller. Men det brukar räcka långt när hästarna känns som han gör. Han visar tecken på att han är på väg till formen. Exempelvis som med Marion Fouty Bon förra veckan innan hon årsdebuterade. Hästarna är pigga och glada och springer med svansen rakt ut och tycker att livet leker.
– Jag tycker att hästen känns bättre på flera sätt gentemot årsdebuten i fjol. Då var han nära att spurta ner Don Fanucci Zet om han inte galopperat precis före mål när kusken begärde lite för mycket.

Har Brother Bill ändrat sig något gentemot i fjol och tidigare säsonger?
– Han har blivit ett år äldre och är mer färdig i kroppen nu som sexåring. Det brukar kunna vara svårt för hästarna som femåring att ta steget direkt till eliten, men som jag sa så utvecklades han ett par snäpp till. När han vann tre raka på slutet så slog han flera elitloppshästar, menar Nurmos.

”Går från alla positioner över alla distanser”
Brother Bill är favorit i den avslutande avdelningen på V86. Den sexfaldige miljonären startar från innerspår tillsammans med Jorma Kontio och tränare Nurmos är optimist.
– Läget är bra och han kan öppna snabbt. Sedan räcker det kanske inte till ledningen men härifrån får han ett bra lopp i alla fall. Det är stor skillnad mot fjolårets årsdebut där han hade spår åtta bakom bilen och fick backas sist.
– Hästen är väldigt stark och går från alla positioner över alla distanser. Han vann exempelvis från dödens förra året mot topphästar. Vi kör barfota runt om, med norskt huvudlag och jänkarvagn precis som tidigare. Nu möter han hästar som har varit igång och tävlat men jag är helnöjd med min häst.
Hur ser du på ett eventuellt Elitlopp för Brother Bill?
– Jag tycker att han hör hemma i Elitloppet och då menar jag inte att han ska vara med som statist. Han har kvaliteterna men han måste visa det själv på banan. Vi får ta det här loppet först så får vi se sedan, säger Timo Nurmos.

”Skygglappar på nu och första med rycktussar”

Du har ytterligare en häst med i V86 och det är Bakerman som även han är favorit i den fjärde avdelningen. Hästen årsdebuterade nyligen med en tredjeplats. Vad säger du om status där?
– 2 Bakerman (V86-4) gick helt okej senast men är väldigt trög när han går med öppet huvudlag. Jag körde lite safety i årsdebuten när det var voltstart för jag ville att han skulle gå felfritt och få ett lopp. Annars brukar han tävla med goggles-huvudlag. Nu är det bilstart och det är mycket bättre för hans del. Det blir skygglappar på nu och det kommer att göra mycket, plus att han går framåt rejält med loppet i kroppen. Vi testade även rycktussar på honom hemma i ett jobb förra veckan och det fick mycket bra effekt. Troligen kör vi med det nu i loppet. Annars blir det barfota bak och vanlig sulky som senast, säger Solvalla-tränaren.

Michael Carlsson, Kanal 75
Lars Jakobsson/TR Bild.