Nyhet
Inför GS75®: Drömläge för On Track Piratens arvtagerska
jun. 02, 2022

Inför GS75®: Drömläge för On Track Piratens arvtagerska

Lagom till att On Track Piraten ska runda av sin enastående karriär har en arvtagerska dykt upp i stallet.
På söndag startar Xerava C.D. som favorit i Guldstoet på Axevalla.
– Hon har gjort allt rätt hittills och innerspår är det bästa vi kunde få, säger stjärnskottets tränare Hans R Strömberg.

On Track Piraten har tillhört toppen ända sedan han började tävla som treåring. Han fortsatte sedan att utvecklas och tillhörde under många år den äldre eliten. Med 47 segrar, vara 33 i högsta klassen på V75, och över 19 miljoner kronor på vinstkontot tävlar han fortfarande som 14-åring. I torsdags gjorde han årsdebut för tolfte gången och spurtade då in som trea i ett montélopp (travridning).
– Han var jättefin och gjorde det klart godkänt. Han känns väldigt uppåt för dagen, säger Hans R Strömberg.
Uppgifter i travpressen har gjort gällande att den fantastiske hästen ska göra karriärens sista start i Midsommarloppet hemma på Rättviktravet.
– Det har vi inte bestämt riktigt, det är media som trycker på, men det lutar åt det. Först ska han gå ett montélopp till på Romme nästa onsdag och sedan blir det midsommar i Rättvik.

Drömläge och nya växlar
När On Track Piratens sista start än blir har Hans R Strömberg ett nytt affischnamn i stallet. Treåriga stoet Xerava C.D. (GS75-6) vann två av två lopp i höstas och efter seger i årsdebuten tog hon i mars en mycket enkel triumf i Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla. Senast fick hon nöja sig med en andraplats men gick starkt över mål efter att ha fått svar om ledningen och backats ner på innerspår.
– Jag tycker att hon har varit suveränt bra, säger Hans R Strömberg.
Till en början dolde emellertid stoet sin talang.
– Hon är väldigt cool, nästan slö i träningen, och hon visade ingenting extra innan hon började tävla. Det var först då vi kom på att det är en riktigt bra häst.
På söndag väntar den hittills största uppgiften för Xerava C.D, när hon startar från innerspår bakom bilen i den 51:a upplagan av Guldstoet på Axevalla.
– Hon har tränat på precis som vanligt och känns jättefin. Hon är väl förberedd och jag måste säga att vi fick det bästa spåret vi kunde få. Hon har visat sig startsnabb och ska kunna behålla ledningen. Det är i alla fall plan a.
Mats E Djuse får chansen i sulkyn för första gången och det är inte den enda nyheten. Xerava C.D. ska gå barfota runt om och med amerikansk sulky.
– I ett sånt här lopp får man satsa lite och jag förväntar mig naturligtvis att det ska ge effekt. Jag tycker att hon är den typen av häst som ska klara det och hoppas ändringarna ger ytterligare växlar.

Ola Johansson, Kanal 75