Nyhet
Inför V75® (jackpot): Tre chanser för veterinär Lähdekorpi
jun. 21, 2022

Inför V75® (jackpot): Tre chanser för veterinär Lähdekorpi

En stenhårt satsande B-tränare.
Vid sidan av jobbet som veterinär driver Hanna Lähdekorpi ett stall på 16 hästar där de flesta aspirerar på att vara med på V75.
På söndag startar hon tre av dessa under Kalmartravets jackpotspäckade midsommarbuffé.

Pappa Kari Lähdekorpi är tidigare championtränare i Sverige och mamma Marjaana Alaviuhkola mångårig styrelseordförande för Svensk Travsport samt president för det europeiska travförbundet UET.
Att Hanna Lähdekorpi gör sig ett namn inom travsporten är inte oväntat.
Men vägen dit har varit omständlig då hon efter gymnasiet valde att följa i mammas fotspår och utbilda sig till veterinär.
En merit som hon i princip är ensam om bland landets sulkyutövare.
– Det svåra är kanske att komma in på utbildningen, det är väldigt höga krav eftersom det finns inte så många platser och det är en väldigt dyr utbildning. Men när man väl kommer in så tror jag inte att själva utbildningen är så svår, berättar Hanna Lähdekorpi i veckans avsnitt av podden ”V75 Lördag hela veckan”.
Faktum är att de strikta inträdeskraven gjorde att Lähdekorpi fick gå sin utbildning utomlands.
– Jag sökte första gången till Sverige, Norge och Danmark. Jag kom in i Norge och Danmark, men inte i Sverige. Så jag började plugga direkt efter gymnasiet, i Köpenhamn.
Efter utbildningen har hon varit anställd av sin mor på Hallandsdjursjukhus där expertisen förstås är häst.

”Pratade med Daniel”
Men de senaste åren har satsningen på travsporten blivit allt större.
Idag driver Hanna Lähdekorpi ett stall på 16 hästar varav alla utom tre är mitt uppe i sina tävlingskarriärer.
Det senaste nytillskottet heter Franklin Zet.
En fyraåring som köptes från landets ledande tränare Daniel Redén.
– Vi hade en häst som gick till avel, sedan har vi sökt en starthäst under ett tag. Så pratade vi med Daniel helt enkelt, berättar Hanna Lähdekorpi om hur hon kom över den välstammade hästen som segrat i 2 av 11 starter och tjänat knappt en kvarts miljon kronor.
– Vi har haft honom i tre veckor och han får väl bedömas på gamla meriter. Men han har tränat bra hemma och känns stark. Han var i väldigt fint skick då han kom så jag tänkte att han får väl prova att starta.
– Vi körde ett lite bättre jobb i fredags och han såg väldigt stark ut. Vi kör ofta mycket rutinjobb, 80-90 procent av alla jobb, men han fick gå ett lite bättre jobb eftersom han inte startat på några veckor. Det hade varit lite taskigt att bara köra 1.40 och inte något snabbare när han haft lite tävlingsuppehåll.
Vad innebär ett lite bättre jobb?
– Han fick gå lite längre intervaller, så körde vi till en bit så att han fick jobba med lite högre arbetspuls, fortsätter Lähdekorpi som dragit förmånliga spår 2 bakom bilen i V75-2.
– Det känns som att han borde stå sig bra mot de här hästarna. Redan förra året gick han 1.13 full väg som treåring, jag har kollat de flesta loppen han har gjort. Nu har han inte startat på ett tag, det får man ändå ta hänsyn till.
Till skillnad från sina senaste starter är Franklin Zet denna gång anmäld med vanlig sulky, istället för en amerikansk vagn. Något som kan komma att förändras under veckan.
– Det är inte bestämt, han har gått mycket med jänkarvagn och det kan vara läge att köra med en sådan när vi fick bra spår.
Inte heller vad gäller huvudlaget har tränaren bestämt sig, i de två sista starterna hos Redén tävlade hästen med norskt huvudlag.
– Vi får klura lite på det. Det verkar i alla fall inte vara någon het häst.

”Alla krafter kvar”
En annan nykomling i stallet är Wish Me Magic (V75-1) som inhandlades i samband med en internetauktion och hunnit med tre starter i sin nya regi.
Två mersmakande andraplatser tyder på att en fullträff ligger på lut.
Senast startade hästen på Bjerke i Oslo.
– Han hade kvalat in till en final som han var skyldig att starta i och gick jättebra. Han satt fast i rygg på ledaren över mål och hade alla krafter kvar, berättar Hanna Lähdekorpi och upplyser om att hästen tävlade barfota runt om då, något som inte syns i startlistan efter starter i Norge.
Hur bra häst är det här?
– Han är nog väldigt nyttig, väldigt startsnabb, verkar okomplicerad och jag tror att han går på alla distanser. Det är kanske ingen stjärna, men en häst som gör sitt jobb på bra sätt. Han har gjort tre lopp hos oss och jag tycker verkligen att han har gått framåt sedan vi bytte huvudlag och körde barfota.

”Ytterligare lite bättre den här gången”
Sist ut är Amorcer Levallo (V75-7) som härdats på V75 utan att vinna och senast var totalt överlägsen i ett lopp för enbart B-tränade hästar på Jägersro.
– Det kändes kanske lite taskigt att anmäla dit, men vi har försökt anmäla till V75 utan att komma med, säger Hanna Lähdekorpi och berättar om matchningen:
– De starter han gjorde på våren var ruskigt bra. Sedan tyckte jag att han var väldigt bra när han gjorde sin comeback på Åby. Sedan startade jag honom vecka-vecka. Men han klarar inte det, han tar ut sig så mycket i loppen, det blev för tätt för honom.
– Han var bättre igen på Jägersro senast, nu var det drygt veckor mellan starterna och det var egentligen det enda loppet vi kunde starta i som låg rätt i tiden inför det här. Jag hoppas att han är ytterligare lite bättre den här gången, det behöver han vara om han ska vara med där framme. Det borde passa med ett lopp nu 12 dagar innan, jag tror att det kommer att vara bra nu, säger Hanna Lähdekorpi.

Kanal 75
Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild