Nyhet
Inför V75® (lördag & söndag): Drömläge för Nordström i Elitloppet
maj. 24, 2022

Inför V75® (lördag & söndag): Drömläge för Nordström i Elitloppet

Han drog drömspår med en av de stora uppstickarna i Elitloppet och selar ut ett riktigt formkort i klass II-finalen.
Per Nordström har en spännande helg framför sig när travvärldens blickar riktas mot Solvalla.

Per Nordström har länge varit tydlig med att Elitloppet är årets stora mål med Önas Prince (V75-2). Redan när hingsten under fjolåret dominerade de stora fyraåringsloppen började det pratas om Elitloppet och när spårlottningen tilldelade honom innerspår bakom startbilen i det första försöket på söndag jublade hans tränare.
– Det var drömscenariot, vad man kunde drömma om, säger Per Nordström i podden V75® – lördag hela veckan.
– Det är djur vi håller på med och ibland så öppnar de olika, om de kommer fel i steget eller så, men han är ju fruktansvärt snabb. Det är 1
609 meter och svängen kommer ganska fort, så jag tror inte att vi tappar någon ledning.

Utrustas med ny växel i finalen
Önas Prince ska tävla i amerikansk vagn för tredje gången i karriären. De tidigare gångerna var vid segern i Sprintermästaren och andraplatsen i Svensk Travderby. Dessutom ska han springa barfota runt om redan i försöket. När han senast genrepade med seger från ledningen hade han skor på bakhovarna.

– Jag sparade medvetet bakfötterna i Örebro för att vi ska ha hovar att köra barfota i två heat, berättar Nordström och avslöjar att han har ytterligare ett ess att plocka fram ur rockärmen.
– Jag har faktiskt övat här hemma med ryckhuva. Jag har inte vågat dra den tidigare men nu har vi övat. Första gången hoppade han rätt upp när jag drog den men efter två-tre gånger hade han lärt sig det där.
Den växeln sparas emellertid till en eventuell final.
– Han kommer inte gå med någon ryckhuva i försöket utan där bli det jänkarvagnen och barfota runt om. Jag tror att han kommer att vara ganska pigg och laddad så jag vill ha bomull och fast huva. Det är första gången han möter 27
000 på läktaren. Sedan, om vi kommer till final, kommer vi optimera utrustningen och då kommer han att gå med ryckhuva. Det kan hända att det åker på ett norskt huvudlag också. Det beror alldeles på var man hamnar i försöken och när man får välja spår, vilka som finns innanför och utanför och så.

”Ska göra sitt livs lopp”
Även Önas Princes stallkamrat Kentucky River (V75-4) kommer också från seger och Per Nordström låter väldigt nöjd med hästen inför lördagen, då han startar från spår sex bakom bilen i klass II-finalen.
– Han har tränat tillsammans med Önas Prince och är en riktig tuffing som i princip matchar honom i träningen. Formen är där den ska vara. Han känns väldigt, väldigt fin i aktionen och senast funkade det klockrent med den utrustning vi hade utrustat honom med (open eye-huvudlag och jordbländare). Det är ett nytt lopp på lördag men allting känns väldigt bra såhär innan.
Kentucky River ska gå med samma utrustning som senast och som grädde på moset ska han tävla barfota runt om och med amerikansk vagn för första gången i Per Nordströms regi.
– Jag hoppas att han ska göra sitt livs lopp, säger Jägersrotränaren.

Ola Johansson, Kanal 75
Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild.