Nyhet
Inför V75®: Moni Viking meget bra, meget bra
maj. 23, 2022

Inför V75®: Moni Viking meget bra, meget bra

Seger i Harper Hanovers lopp 2020.
Femma i Elitloppet förra året.
Norrmannen Jan Lyng har en av elitloppshelgens stora stjärnor i Moni Viking och jublar efter hästens sista finslipande snabbjobb inför lördagens start i Harper Hanovers på Solvalla.
– Meget bra, meget bra!

Efter lunchtid på måndagen körde Jan Lyng det sista finslipande snabbjobbet med sin stjärna Moni Viking inför trippen till Solvalla och helgens tre dagar långa travfest.
Ett hurtigarbeide på en 800-meters rundbana nära stallet i Levanger, nio mil norr om Trondheim.
Jan Lyng var lite nervös på förhand men som så många gånger förr var det bara glädje med den urstarke fuxen.
– Efter starten i Örebro 30 april fick han som alla mina hästar en släng av något och stod med feber i någon dag. Han kändes tung i kroppen efter och jag var lite bekymrad på förhand i dag. Men som han kändes! I dag var han fasen tillbaka igen i ett jobb efter 3700 meter med en riktigt fin avslutning, säger Jan Lyng i telefon från lastbilen på väg hem till gården där Moni Viking genomför sin första säsong i aveln.
På fredag ställer norrmannen på till Stockholm och Solvalla för ännu ett elitloppsmeeting.
I maj 2020 vann den snart niofaldige miljonären Harper Hanovers lopp på Solvalla över tre kilometer och i augusti samma år Åby Stora Pris över samma distans. Båda gångerna på nya världsrekord.

Moralisk i Örebro
I Orebro Int’l för en månad sedan var Moni Viking titelförsvarare och föll då med flaggan i topp som knappt slagen tvåa. Erik Adielsson körde Falcon Eye som kunde spurta till seger invändigt efter en resa i ledarens rygg.
Björn Goop vill ge Moni Viking en riktig urblåsare och körde fram tidigt utvändigt ledaren.
– Han gick ju ett jävligt bra lopp och var värd att vinna den gången. Loppet i Örebro var hans andra efter comebacken och han gör det ju bra varje gång. Jag har så klart tro på hästen i Harper Hanovers på lördag, säger ägaren och uppfödaren Jan Lyng.
Lyng är även tränare i perioder. Efter vårens betäckningssäsong skrivs nioåringen över i Björn Goops träning igen.
– Goop ska få honom direkt vi är klara här. Men Goop kör ju på lördag som vanligt. Jag har en väldigt fin häst och den bästa kusken. I utrustningsväg finns det inte så mycket att ändra på, det blir som senast proppar i öronen, norskt huvudlag och barfota runt om.
Din häst står med 40 meters tillägg på lördag. På samma volt franske Diable de Vauvert. Bertrand Le Beller tränar nioåringen som blir mycket betrodd och kommer med en färsk seger i Prix de Paris i bagaget, ett lopp över 4150 meter.
– Fransmannen är en hårding. Vi var med i Prix de Paris förra året då Etonnant vann. Den franske hästen slog oss den gången och blev tvåa, Moni Viking blev trea efter Etonnant. Jag blev nöjd när jag såg att Diable du Vauvert fick fjärdespår nu. För det kan vara krångligt för hästar som är vana det franska startsystemet. Jag hoppas och tror att vi får några meter på den franska hästen där…redan i starten.
Det kan bli ett viktigt försprång där alltså för Goop vars häst är ”flink” i starten?
– Moni Viking är flink i starten, flink hela vägen. Det är inte bara den franske hästen som är hård i loppet, slutar Jan Lyng.

Fotnot: Observera att första V75 går redan klockan 15.00 på lördagen (och även på elitloppssöndagen). Harper Hanovers lopp går som V75-7 på lördag med beräknad starttid klockan 18.10.

Mikael Wikner, Kanal 75
Bild Lars Jakobsson/TR Bild.