Nyhet
Inför V75®(jackpot): Gustav laddad för fest hemma i Halmstad
jul. 04, 2022

Inför V75®(jackpot): Gustav laddad för fest hemma i Halmstad

Sprintermästare-vecka i Halmstad. En av sommarens stora höjdpunkter.
För kusktalangen Gustav Johansson väntar en högintressant helg på hemmabanan.
19-åringen har tre uppsittningar när V75® avgörs på lördag.

V75® rullar vidare i högsommar-Sverige. Efter förra helgens omöjliga omgång i Eskilstuna väntar en jackpot när det är Halmstadtravet som tar över stafettpinnen den här helgen. En ensam vinnare beräknas kunna bli 50 miljoner kronor rikare.
i Halmstad avhålls enligt tradition Sprintermästaren under torsdagskvällen då några av landets bästa fyraåring möts i försök och final. Den ordinarie omgången av V75® körs som vanligt på lördag.
För mycket lovande kusktalangen Gustav Johansson väntar uppsittningar båda dagarna.
– Det ska bli mycket kul, jag har ju fått en del styrningar också, så jag ser verkligen fram emot det här.
Lördagens första häst för Gustav är 6 Black Fire (V75-2).
Valacken tränas av Dan Widegren och är väl bekant för kusken. Han har kört Black Fire i de flesta av starterna och hästen står på samma gård där han arbetar till vardags. Den här lördagen kamperar duon i finalen av Wången Cup för lärlingarna.
– Black Fire gick det fort för till slut senast och vi satt en bit bak i fältet, så vi var nöjda även om vi bara var sexa i mål. Hästen går ju bra hela tiden och vi tyckte det här kunde bli en passande typ av lopp för hans del. Jag tror att formen ska vara minst lika bra som vid segrarna.
Hur ser du på den här uppgiften?
– Han öppnar bra och det är klart vi vill till ledningen, sedan vet jag inte riktigt hur snabba de andra är som är invändigt, men det är ledningen som är målet. Sedan är hästen ganska allround av sig och går från de flesta positioner och i sådan här lärlingslopp kan ju, som man brukar säga, allt hända.

Kriterietrean som kommit tillbaka
I Silverdivisionens försök väntar en väldigt intressant styrning för 19-åringen.
Det handlar om 6 Address Book (V75-3) som nu hunnit bli sju år gammal men som stått vid sidlinjen under flera säsonger på grund av skador. Som treåring, då i regi Johan Untersteiner, knep han bronset i kriteriet efter hästar som Inti Boko och Campo Bahia. Address Book finns numera i Peter H Sjöbergs stall och har gjort två starter efter sin långa tävlingsfrånvaro.
– Address Book har varit skadad i omgångar men är nu tillbaka, det hade väl gått tre och ett halvt år sedan senaste starten till att han kvalade. Det är bara att hålla tummarna att det håller, men han har fått två lopp i kroppen nu och hästen känns uppåt. Det är klart att det är en tuff klass för hästen, som ju bara gjort fjorton starter, att gå ut i. Men han har tagit loppen bra och utvecklas fortfarande fint, säger Gustav och fyller i:
– Det känns kul att testa här mot de här hästarna men han är kanske inte någon vinnare ännu så länge. Det är 1640 meter och vi får ladda en bit och försöka hitta ned någonstans, men det känns väl inte aktuellt att köra honom i spets i varje fall.

Inledde året med fyra raka segrar
4 Dats so Crazy (V75-4) är den tredje ur Johanssons lördagstrojka. Göran Wiberg i Halmstad tränar hästen som rivstartade året med fyra raka segrar och som efter en fin insats senast i Vaggeryd nu är redo för V75®.
– Honom var vi nöjda med senast, han nöter på bra och gör det fint hela tiden. Hästen vann ju ett par lopp i vintras och sprang på sig snabba pengar, men vi får prova att gå ut på V75® med honom nu. Han går verkligen upp i klass och man får ha det lite i åtanke att han möter tuffare motstånd nu, men formmässigt skulle jag tro att han nästan är bättre nu än vi segrarna, han kan öppna ganska bra och vi ska testa lite nya grejor till den här starten.
Vilka är de nya grejorna ska som testas?
– Förmodligen blir det jänkarvagn men vi har inte bestämt det säkert ännu, men han kommer i alla fall att gå barfota runt om den här gången.
Hur ser du på dina vinstchanser på lördag?
– Black Fire tycker jag helt klart är den som känns som den som sticker ut av mina tre.

Daniel U. Olsson, Kanal 75
Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild.