Nyhet
Inför V75®(jackpot): Nu har Admiral As läge för seger
jul. 21, 2022

Inför V75®(jackpot): Nu har Admiral As läge för seger

Topprestation efter tung resa i tredjespår senast.
Nu hoppas Reijo Liljendahl att det är dags för en seger i raden för stallets stora stjärna Admiral As.

Axevalla laddar för sin största helg för året. Stochampionatet ska avgöras.
Skarabanas publikfest varar i dagarna tre och kulminerar under söndagen. Men redan på lördag väntar förstås toppsport då V75® körs med jackpot. En ensam vinnare beräknas kunna kamma hem 51 miljoner kronor.
Många av spelarna lär nog förlita sig på läckre 6 Admiral As (V75-7) som tävlar i omgångens Gulddivision, som är Axevallalöpning. Reijo Liljendahls supersnabbe valack har dock inte begåvats med turen på sin sida i sina senaste starter. Elitloppet slutade med galopp redan i försöket, i Oslo Grand Prix spurtade han starkt från omöjlig position och senast i Halmstad blev han heroisk tvåa efter att ha gått en lång sträcka först ute i tredjespår. Men formen, den är på topp.
– Det verkar bra. Vi gick igenom honom efter senast och tycker att han tar loppen på ett väldigt bra sätt. Han tränade i torsdags och kändes fin då, han är pigg och glad och ska ut och träna igen under tisdagen, det ser bra ut, säger Reijo i podden V75 – lördag hela veckan .
Du har alltid sagt att det är den snabbaste häst du tränat. Nu är det lång distans, är han stark också?
– Ja, det känns så. Han har väldigt bra återhämtning och det är klart vi både hoppas och tror att han gör det bra över 2640 meter på lördag. Hästen har gjort det bra på distansen förut så det tror jag att han ska göra nu också.

Går framåt med tätare starter
Det har gått två veckor sedan den starka insatsen i Halmstad senast. Admiral As börjar starta allt tätare i takt med högsommaren och tränaren tror att det kan föra hästen uppåt på formstegen.
– Jag tror att det här tätare tävlandet kan gör honom nytta när han tar loppen på rätt sätt. Det har han kanske inte riktigt gjort förut, men nu gör han ju det. Det är som jag sagt tidigare, de måste vara med och tävla i de här höga divisionerna för att utvecklas, säger Reijo och fortsätter:
– Jag menar, han gick ju 1.10 i 1200 meter ute i spåren och flängde senast, jag tycker han gjord en klart bra insats och framför allt det att han återhämtade sig så bra.
Han tävlade utan checkrem i senaste starten?
– Örjan tyckte det vara bra. Hästen så riktigt bra ut den dagen och trivdes på den fina banan och så som Axevallas bana var i fredags så tror jag nog han kommer göra en bra insats. Det finns lite mer att ändra på honom, men det gör vi inte nu.

Tränaren andas optimism
19 segrar på 34 starter är resultatet så här långt i karriären för den sexårige valacken som inledde året med en seger, men på sistone inte direkt haft marginalerna på sin sida. Liljendahl är dock optimist inför lördagens resa till Axevalla.
– Jag måste säga så att jag tror på en seger nu.
Hur ser den framtida matchningen ut för Admiral As?
– Det beror på hur han går och så där, men skulle han vinna nu så blir han inbjuden till Åby Stora Pris. Det finns lite att köra om, Sundsvall Open Trot och så vidare och sedan är STL Open-finalen under kriteriehelgen något vi siktar lite på. Jag vill tävla igång med honom och hoppas att vi kan få ha lite tur, det har vi inte haft riktigt på sistone och Elitloppet var surt faktiskt; att han hoppade. Där skulle jag velat ha varit med i finalen.

Daniel U. Olsson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson, TR Bild.