Nyhet
Inför V86®: ”Det stora målet är Stochampionatet”
jun. 21, 2022

Inför V86®: ”Det stora målet är Stochampionatet”

Deborah S.H. var heroisk tvåa i Drottning Silvias Pokal.
Nu siktar Fredrik Persson på snabb revansch i Prix Diana Zet (V86-8).
– Hon känns jättefin och jag tror på en bra chans, säger Kalmartränaren.

Fredrik Persson har tränat fram flera miljonärer och det är stona som utmärkt sig mest. Det började med Marcon Lady som vann en final i Breeders´ Crown. Viola Silas var sin kulls överlägsna etta och hon lade beslag på de flesta årgångsloppen. Även Ultra Bright tillhörde sin årgångs bästa ston och hennes största seger kom i Stochampionatet 2017.
– Jag tror att min sandträning passar ston. Det är ganska tungt och hästarna bygger mycket muskler och tål sedan att tävla mer och blir hållbara. Jag har ju tagit efter lite hur Magnus Sandgrens tränade sina hästar och han fick också fram flera framgångsrika ston.
Deborah S.H. är nästa ”tjej” som visat framfötterna på allvar. Hon inledde tävlandet lite i skymundan och det var i slutet av fjolårssäsongen som hon närmade sig de bättre i kullen.
– Hon har tagit åt sig träningen och växt med uppgifterna hela tiden och sedan har hon fått vara frisk och fräsch vilket är ett måste om man ska hänga med i toppen. Hon utvecklas hela tiden och blir starkare och starkare.

”Har en underbar inställning”
I årsdebuten visade Deborah S.H att hon hade övervintrat väl och vann lätt trots en tung resa utvändigt ledaren. Nästa start var ett försök till Drottning Silvias Pokal och även denna gång svarade Deborah S.H för en strålande insats och vann via en stark avslutning i spåren sista 700 meterna. I finalen svarade det fyraåriga stoet för sin bästa insats hittills i karriären då hon blev tvåa bakom Chebba Mil.
– Hon var fantastiskt bra och kämpade storstilat och jag var supernöjd med hennes insats. Hon har en underbar inställning och ger verkligen allt i alla lägen. Hon är olik mina andra ston på det sättet att hon inte har samma muskelmassa, men det spelar ingen roll, springa kan hon och hon har allt en bra häst ska ha.

Toppsport hela kvällen
På onsdag är det Solvalla som arrangerar V86® och det bjuds på toppsport hela kvällen. Prix Diana Zet är ett nyinstiftat lopp för fyraåriga ston med 400 000 kronor i förstapris och Fredrik Persson åker drygt 50 mil enkel resa i angeläget ärende.
– Jag har en bra känsla inför loppet. Deborah S.H. fick ta det lite lugnt efter loppet senast, men sedan har vi tränat på som vanligt och hon känns jättefin. Nu är hon inte jättevässad utan det stora målet är Stochampionatet och detta lopp kommer lägligt innan kvalen. Nu har hästen visat att hon inte är i behov av lopp i kroppen utan hon brukar vara bra även om hon inte tävlat på ett tag.
Deborah S.H. visade senast upp en ny god egenskap i sitt breda register. Hon öppnade bra från start.
– Jag testade henne med ett halvstängt huvudlag och det föll väl ut och hon öppnade klart bättre än tidigare. Jag har inte bestämt om hon ska tävla med det på onsdag, det beror lite på hur hon agerar i värmningen. Är hon lite väl lat så får hon tävla med det igen annars så blir det ett öppet huvudlag.
– Jag kommer att ladda från start från det här fina spåret och hoppas komma förbi Glamorous Rain från start och kanske bli släppt till ledningen. Jag kör givetvis för att vinna, men kommer inte att ge mig in i någon ”idiotkörning”. Det finns många lopp framöver som jag hoppas att hon ska kunna vara med i.

Joakim Brundin, Kanal 75
Foto: TR Bild.