Nyhet
Robert Bergh flyttar hem till Sundsvall igen
jun. 17, 2022

Robert Bergh flyttar hem till Sundsvall igen

Efter sju år som tränare på Åby flyttar Robert Bergh hem igen.
Flytten tillbaka till Sundsvall sker redan om några veckor.
– Åby är en härlig arena med proffsiga människor som bidragit till att vi tvingats höja hästarna ytterligare en nivå. Men till slut har det vuxit fram att Sundsvall blir den bästa lösningen för stallet, säger Bergh till Expressen.

Under torsdagseftermiddagen kom nyheten om att en av landets största tränare rör på sig hemöver efter sju år i Göteborg.
Robert Bergh har haft framgångsrika år som Åbytränare men hela tiden hållits med två gårdar – den nya i byn Hajom, cirka fem mil sydost om Göteborg och den gamla i Sundsvall.
Robert Berghs gård i Berg strax väster om Sundsvalls tätort var till salu när Robert Bergh flyttade 2015 men förblev i Berghs ägo.
Expressen var först med nyheten om flytten.
– Egentligen har det varit en korkad situation med 85 mil mellan gårdarna som inneburit ett evigt pusslande där jag ofta hamnat i situationer att vara tvungen hyra in kuskar till lopp eftersom jag själv måste åka vidare till nästa ställe. Det blir helt enkelt för tufft med två gårdar, säger Bergh till Expressen.
Åbytravets vd och sportchef Jon Walter Pedersen i samma artikel:
– Självklart trist, lika mycket som det kändes som en storloppsvinst när vi lyckades övertyga Robert att välja Åby känns det i dag som en förlust. Men jag ser tillbaka på de här sju åren enbart med glädje, säger Jon Walter Pedersen.

Uppåt på Bergsåker
Bergsåker kunde på torsdagen meddela en glad nyhet på banans hemsida.
Henrik Montin, vd på Bergsåker:
– Det är naturligtvis oerhört glädjande att en av Sveriges bästa tränare flyttar hem till Bergsåker. Robert är en erkänt duktig tränare som kommer att stärka vår redan mycket starka tränarkår.
Jag är övertygad om att detta kommer att påverka Bergsåker positivt i många olika riktningar, inte minst kommer det att stärka banans varumärke men säkerligen också få positiva ekonomiska konsekvenser då antalet hästar i träning i regionen ökar. Jag ser mycket framemot att Bergh åter blir Bergsåkerstränare och vill hälsa honom välkommen hem, säger Bergsåkers vd Henrik Montin,

Nådde 5000 segrar
53-årige Robert Bergh är en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika travtränare. I februari i år nådde han milstolpen 5000 segrar som tränare. Som kusk har Bergh samlat en bit över 4000 segrar.
1993 kvitterade han ut tränarlicensen i Sundsvall, 25 år gammal.

Mikael Wikner
Foto: Malin Albinsson