Nyhet
Odd Herakles ”förmodat överlägsen” på Umåker
maj. 10, 2021

Odd Herakles ”förmodat överlägsen” på Umåker

Norske kallblodsstjärnan Odd Herakles förlorade överraskande i sin senaste start.
På lördag ser det upplagt ut för en ny seger – den här gången på Umåker.
”Alla” tror att den svarte hingsten ska vinna över favoritdistans i storloppet Vårbjörken som körs som ett av lördagens inledande lopp – knappa timmen innan V75® drar igång.
– Hästen känns helt enkelt toppfin! säger nye tränaren Fredrik Fransson.

Segermaskinen Odd Herakles springer utanför V75-spelet på lördagen.
Den norske kallblodsstjärnan är normalt huvudet högre än sina motståndare i Vårbjörken med 110
000 kronor till vinnaren och får tävla i ett lopp V4-spelet på grund av ”förmodad överlägsenhet”.
Men senast gick alltså stjärnan på pumpen.
Odd Herakles hade inte förlorat ett lopp sedan hösten 2019 och ståtade med 20 raka segrar då det blev förlust mot Månlykke A.M. för några veckor sedan.
När Gunnar Melander nu väljer andra uppgifter för sin nya stjärna blir Odd Herakles jättefavorit i kallblodsloppet som startar klockan 15.31.
Elvaåringen vann sprinterloppet Elitkampen på Solvalla förra året och är ute över specialdistans igen på lördag. En erkänd startblixt som den här gången dessutom lottades till innerspåret bakom bilen.
– Spår ett är naturligtvis toppen. Vi är supernöjda med allting vad gäller hästens alla förberedelser inför det här loppet. Att han förlorade senast… det är klart att vi trodde att han skulle vinna. Han gjorde också det vi hade förväntat oss och gick den näst snabbaste tiden i karriären över distansen och startmetod. Det var vara det att den andra hästen var helt magiskt bra, säger Bollnästränaren Fredrik Fransson.

Ny kusk på lördag
Odd Herakles befinner sig tillfälligt i Sverige för avelsarbete på stuteriet Monster Trav i Järvsö. Bollnästränaren Fredrik Fransson som driver stuteriet managerar stjärnan till i augusti då hästen ska flytta hem till Norge igen.
– Hästen har uppåtgående form och känns underbart fin för dagen. Han gick ett skarpare jobb i förra veckan och Mats E Djuse som körde då var imponerad och menade att Odd Herkales omöjligt kunde kännas bättre i alla fall, säger Fredrik Fransson.
På lördag debuterar Mats E Djuse bakom stjärnan. Ordinarie kusken Tom Erik Solberg stannar hemma.
– Tom Erik hade alldeles för långt till tävlingarna den här gången. Mats är taggad för uppgiften så klart. Allt fokus ligger ju på Elitkampen på Solvalla och vi vill vinna det här loppet helt enkelt. Det blir skor på den här gången också, vi såg ju senast att det inte var något problem alls, säger Fransson.

Fransson gillar inte att Odd Herakles inte får visa upp sig på den stora scenen V75.

– Det är inte så ofta som vi har kallblod på V75 och jag tycker gott att det här hade kunnat vara med på V75. Sporten behöver profilhästar som Odd Herakles, säger Fredrik Fransson.
Beslutet att ersätta kallblodsloppet med ett lopp för ston (V75-2) togs av Svensk Travsport och spelbolaget ATG i samråd.

– Odd Herakles kommer att bli en väldigt stor favorit. Så han får tävla utanför V75 precis på samma sätt som loppet i lördags på Åby där Hail Mary var med i placerades utanför kupongen. Det skrivs alltid ut åtta lopp som kan vara tänkbara som V75-lopp och beslut tas lite från fall till fall. Svensk Travsport har det slutgiltiga mandatet, säger Peter Wallin på ATG.
Robert Berghs storfavorit Hail Mary fick sträcka vapen mot Björn Goops Rotate i lördags. Även förmodat överlägsna hästar kan förlora.

Mikael Wikner, Kanal 75
Foto: Lena Emmoth, TR Bild