Nyhet
Inför V75® (jackpot): Toppduo i comeback när Lövgren laddar
apr. 06, 2022

Inför V75® (jackpot): Toppduo i comeback när Lövgren laddar

Första deltävlingen i Paralympiatravet och jackpotmiljoner i potten.
Lördagen på Jägersro har förutsättningar att bli något alldeles extra.
Inte minst för Joakim Lövgren som har elva hästar till start inom V75®.
– Det är hästar som kommer ifrån lovande insatser i lopp eller har känts starka i träning, säger topptränaren.

Med 13 procent av hästarna på V75® kan man konstatera att Joakim Lövgren laddar rejält inför helgens tävlingar på hemmabanan. Stallet är representerat i samtliga avdelningar och armadan består av både årsdebutanter och hästar med lopp i kroppen.

– Det är vår nu och många som har tränat bra här under vintern. Vissa har redan hunnit göra årsdebut och några gör årsdebut. Vi har varit fria från sjukdomar och från skador och haft bra träningsmöjligheter. Vi har ostört fått förbereda hästarna, så det ska bli jättekul, säger Joakim Lövgren i podden V75® – lördag hela veckan.

”Ser mäktiga ut i sina jobb”
I dagens sportsliga huvudnummer, den första deltävlingen i Paralympiatravet tillika L.C.Peterson-Broddas Minne, startar Joakim Lövgren två ärrade kämpar som både återkommer efter långa skadeuppehåll.
– Racing Mange (V75-7) fick en hovbensfraktur i senaste loppet. Han fick lång vila och nu har han känts som den gamle Mange under flera månaders tid. Han är nio år gammal och man vet om att hästar inte kan springa för evigt, men när man sitter bakom honom känns det inte som att ljuset har börjat brinna ut. Jag har precis samma feeling som jag har haft tidigare med honom.
Ett dåligt utgångsläge minskar emellertid den femfaldige miljonärens möjligheter den här gången.
– Hade han haft spår ett till fem hade jag haft kniven mellan tänderna när jag kört upp bakom startbilen. Nu när jag har fått spår elva får jag vara snabb och försöka ta de chanserna som kommer i loppet. Men oavsett om det är toppform brukar spår elva i guld på Jägers vara svårt.
Även Sevilla (V75-7) drog ett spår i det andra ledet bakom bilen när han nu ska göra sin första start sedan Copenhagen Cup i maj.
– Sevilla åkte på en fraktur i en kota som fick skruvas ihop. Det är egentligen en allvarligare skada än Manges men kirurgen gjorde ett bra jobb och hästen har aldrig varit halt och det har läkt jättefint.
– Både hästarna har känts som före sina skador och fått mycket tid på sig. Man vet aldrig med äldre hästar som har varit skadade men de har fått de förutsättningar som vi tror måste till för att vi ska kunna ha skoj med dem i år också. Bägge två ser mäktiga ut i sina jobb och är väl förberedda.

Bra spår och smällfin i träningen
Om Joakim Lövgrens hästar i högsta klassen har tuffa uppgifter framför sig så ser förutsättningarna desto bättre ut för flera av deras stallkamrater. Inte minst för Lady Beluga (V75-1) som startar med innerspår bakom startbilen över kort distans.

– Hon har haft spår ett en gång på Åby och den gången grejade hon att hålla upp ledningen. Då hade hon inte kommit så långt i sin karriär men hon är i alla fall rätt så startsnabb.
Senast blev det galopp för det sexåriga stoet med 10 segrar på 15 starter, men då var det voltstart och i träningen finns inget att anmärka på.

– Hon känns smällfin! Senast hoppade hon från spår fem när springspårshästarna slängde sig över henne. Den risken fanns, hon har gjort så förut, och det var glömt när jag körde av banan. Hon kändes fortfarande lika fin som i årsdebuten. Så jag förväntar mig att hon ska göra sin prestation som hon kan och har visat egentligen varje gång, hon har varit väldigt jämn och säker.

Jeans Passion (V75-1) startar i samma lopp och är den som Joakim Lövgren ger högst siffra på ”Skalan”, där förväntad prestation i förhållande till tidigare prestationer graderas från ett till tio, i V75® – lördag hela veckan.
– Henne skulle jag kunna lägga på en nia-tia för jag tyckte att hon gjorde det redan i senaste starten. Det var bara trafikproblemen som avgjorde loppen. Vi fick helt fel ryggar och hon var ute i spåren men flög över upploppet och mållinjen. Det var faktiskt den bästa prestationen hos oss även om hon inte hann fram till vinnaren. Jag har klagat lite på henne vid vinsterna, att hon har varit seg liksom och det har känts att hon inte har gått på alla cylindrarna, men i Kalmar senast hade hon vaknat till riktigt och hon kommer att göra ett bra lopp. Men jag hade velat se ett bättre startspår naturligtvis.

”Ska vara på sin rätta nivå”
Joakim Lövgren har fler segerbud till start inom V75 och han kommenterar sina övriga hästar enligt följande:

– Lucky Guy Boko (V75-2) var lite ung i psyket i fjol. Han tog några fina segrar utan att han tog för sig riktigt, han var lite blyg. Han har mått bra av en vinter och nu känns han mer komplett. Han ser ut som en vuxen häst i kroppen nu och även om han förlorade sin årsdebut var det med godkänt för det var ”dödens” nästan hela loppet över lång distans. Han trampade lite luft där på slutet men med det loppet i kroppen ska han kunna stå hem hela distansen den här gången.

– Fantom Godiva (V75-2) har gjort några förvånansvärt starka insatser med tanke på temperamentet. Han har ”pullat” lite i ledningen men ändå gått snabba slutvarv. Han har hållit till i lite billigare sällskap, om vi ska vara ärliga, men har sett ut som en lovande häst. Det har han alltid varit i träningen också men nu senast stämde det inte för honom när banan blev lite stum av regnet. Det är något som jag är uppmärksam på på lördag, om det blir fin bana eller inte, för han är den där känsliga typen som vill ha en studsmatta att springa på. Då är det fin kapacitet i honom och han har platschans med en lyckad start och bra bana.

– Oscar L.A. (V75-3) är en ganska satt och tung häst. Han är inte så stor men det är mycket massa i honom. Vi har problem med hans matchvikt, han har lätt för att lägga på sig lite för mycket, så jag har varit noga med att trimma honom inför den här comebacken, så att han ska kunna göra sig själv rättvisa. Han har varit inne två gånger på Jägersro och fått rassla till då så att han har kommit upp i varv. Jag tycker att jag är skyldig honom det för det är en häst som har gjort väldigt mycket bra i sin karriär och det är fint löphuvud på honom. Han är upp i en hög klass och jag visste att det här loppet skulle bli tufft, så att komma ut med honom och behöva lopp i kroppen har varken jag, Oscar eller ägaren någon nytt av, utan jag har tränat honom så att han ska vara på sin rätta nivå när han går ut i det här loppet.

– Nocturne Zon (V75-4) är en väldigt, väldigt speedig häst. Nu kommer hon med ett lopp i kroppen och jag tror att hon ska vara konkurrenskraftig i det här loppet.

– Divane Godiva (V75-4) har kommit upp i klasserna så det vimlar inte av lämpliga lopp till henne. Hon är väldigt snabb ut i volt och jag hade ju önskat ett springspår eller något sådant, då hade hon kunnat hugga minst tio meter på de andra hästarna, men nu när hon har spår fyra ska vi inte förvänta oss för mycket. Hon spurtar starkt men jag räknar inte hennes vinstchans som stor.

– Under Armour (V75-5) går alltid bra. Han har ett löphuvud som kompenserar för en del annat. Man får inte riktigt de där vibbarna när man sitter bakom honom, att det är någon värsting på något vis, utan han har en förmåga att kriga. Han är varken bättre eller sämre än tidigare.

– Global Action (V75-6) är en häst som räcker till på V64, lite V86 och så. För att han skulle vara segeraktuell i V75 skulle jag vilja se honom med ett av de bästa spåren och kanske läge att gå med i rygg på någon favorit. Jag kan inte se honom runda ett fält från spår elva. Vi ska vara rättvisa mot honom och säga att han inte har något större vinstchans som startlistan ser ut.
Det är jackpot på V75 och enligt prognosen kommer sjurättspotten uppgå till 50 miljoner kronor. Det mesta talar för att stall Lövgrens kommer spela en avgörande roll i hur miljonerna fördelas…

Ola Johansson, Kanal 75
Lars Jakobsson/TR Bild.