Nyhet
Inför V75® (jackpot): Proffsmamman med skyhög segerprocent
maj. 10, 2022

Inför V75® (jackpot): Proffsmamman med skyhög segerprocent

I fjol gjorde hon succé som B-tränare med få hästar.
Nu är Sandra Eriksson tillbaka i hetluften som proffs med ett betydligt större stall.
– Det har hänt så mycket på så kort tid. Samtidigt var jag väl väldigt mogen att ta steget att bli proffstränare, berättar tvåbarnsmamman som selar ut två starka kort i V75 på Umåker.

Hon har länge varit en av landets mest lovande kuskar.
En månad efter att första sonen Philip föddes 2019 gjorde Sandra Eriksson comeback i sulkyn och vann ett storlopp hemma på Bodentravet.
Därefter tog den nya succékarriären fart, som tränare.
Med amatörlicens har Eriksson stormat fram under två säsonger och fjolårets resultat, då stallet segrade i 26 av 66 starter, gav stora rubriker.
Vid årsskiftet tog hon steget till att bli professionell tränare, trots att familjen fått påfyllning av lillebror Colin.
– Det har hänt så mycket på så kort tid med familj och hela köret, jag tog liksom allt i samma veva. Samtidigt var jag väl väldigt mogen att ta steget att bli proffstränare. Det var många som hade tjatat i några år innan det blev av. Det är väl inte så många som väljer att satsa på att bli proffstränare medan de väljer att bli mamma. Pappa är väl kanske en annan sak, men man har kanske lite andra krav på sig, fast man egentligen inte borde ha det, när man är mamma, berättar Sandra Eriksson för podden ”V75 – lördag hela veckan”.
Och hästägarna var med på noterna direkt. Från att ha haft en dryg handfull hästar i stallet den här tiden i fjol finns nu 23 på träningslistan, samtidigt som man fått två heltidsanställda skötare.
– Det är jätteroligt att få den här chansen. Att de vill testa att skicka upp dem, det är många väldigt fina hästar.

”Utvecklats i vinter”
Fyra av fjolårets segrar togs på V75, en genom då treårige Devils Tongue på Skellefteåtravet i oktober och tre genom stallets stora stjärna Swagger.
Samma duo som kommer ut när Umåker bjuder in till sin årliga omgång, kryddad med en kraftig jackpot som gör att ATG förutspår 49 miljoner kronor till en vinnare med sju rätt på V75.
Först ut är Devils Tongue (V75-1) som gjort två lopp efter vinterträning och närmast kommer från övertygande triumf utvändigt om ledaren i enklare omgivning på just Umåker.
– Jag tror att han börjar närma sig formen och att han gått framåt ytterligare med det loppet, även om det kändes som att han var ute och joggade, berättar Sandra Eriksson för podden ”V75 – lördag hela veckan” och är inte främmande för att hästen är lika bra nog som vid förra segern på V75.
– Jag tror att han ska kunna göra om det loppet. Jag tror att han är i så pass bra form. Sedan tror jag absolut att han kommer att bli ännu bättre än så. Han sprang 1.11,8 i Skellefteå, på lite kladdig bana. Även om han varit tidig hela tiden så tycker jag att han har utvecklats i vinter och musklat på sig lite mer, så jag hoppas att han ska kunna springa ännu fortare i år.
Vad gäller lördagens uppgift så hämmas ekipaget av att starta från bakspår bakom startbilen.
– Helt iskallt är det väl inte, han har gjort bra lopp bakifrån också. Men när det är 1 600 meter och man har en startsnabb häst så är det framspår man vill ha, oavsett om det är spår 1 eller 8 så vill man helst kunna vara med och köra om det från början.
Ändrar du någonting?
– Nej, han kommer att gå som han alltid gått på slutet. Jag har inte hunnit titta så jättenoga på loppet, men det är spår 9 och V75 och i början av säsongen så jag kanske inte kan ha de högsta kraven på honom. Men det är en väldigt fin häst som är väldigt snabb och verkligen har en bra inställning till att tävla.
Kan han bli bättre än Swagger?
– Den vill jag nog inte svara på.
– Jag gillar båda hästarna otroligt mycket, de har samma pappa (Zola Boko) men är otroligt olika. Båda är väldigt fina på sitt sätt.

Vill ligga lägre
Liknande förutsättningar blev det för Swagger som haft motsvarande uppladdning med två lopp i kroppen, kommer från seger och också ska starta från spår 9 bakom startbilen.
– Det är samma där, det är också en startsnabb häst så man hade väl velat vara med och köra om en bra position. Men vi har ändå rygg på två ganska hyggliga hästar, så jag är ändå nöjd med det.
– Han har fått två lopp i kroppen nu och är förmodligen ännu rappare och spänstigare. Men jag vill vara lite realistisk. Han kan absolut vinna ett sådant lopp, men över 2 600 och från bakspår vill jag ändå ligga lite lägre för att vara schysst mot hästen, säger Sandra Eriksson.
Ändrar du något där?
– Nej, han går också som han brukar.
Så man ska behandla Swagger med försiktighet men ta med Devils Tongue på V75?
– Ja, det tycker jag.

Kanal 75
Foto: Jenny Rehnman/TR Bild.