Nyhet
Inför V75® (jackpot): Salmela har fått upp ångan
jun. 14, 2022

Inför V75® (jackpot): Salmela har fått upp ångan

Efter en trög start på säsongen har Petri Salmela vind i seglen.
I lördags kom årets första seger på V75® och när Boden till helgen arrangerar midnattstrav har han chans på fler.
Kanske kan hedershästen Makethemark överraska och ta hem Norrbottens Stora Pris för tredje gången?
– Jag är ganska säker på att han kommer att ha toppform på lördag, säger hemmatränaren.

Fyra segrar på de åtta senaste starterna och en pinfärsk triumf i Svenska Travligan. Det har lossnat för Petri Salmela efter en småtrög start på 2022.
– Ja, det känns så. Vi hade överlägset sämsta vintern i Stockholmsfilialen på 15 år och de flesta av mina bästa hästar står där. Det tog mycket längre tid än vad vi hade räknat med för att de skulle komma ut. Men tack och lov har man en så lång karriär bakom sig och ryggradskänsla att det inte är någon idé att pressa och hetsa. Hästarna ska få den tid de behöver och jag tycker nu, speciellt de senaste veckorna, att det har börjar löna sig, säger Petri Salmela i podden V75-lördag hela veckan.

Toppform på hedershästen
Lördagens V75 ska avgöras i midnattssolens sken och startbilen släpper iväg hästarna i den första avdelningen klockan 20.30. Huvudnumret, Norrbottens Stora Pris med en miljon kronor till vinnaren, avslutar med starttid 22.46. Loppet håller absolut världsklass och favorit blir elitloppsfavoriten Don Fanucci Zet före fjolårsvinnaren Who’s Who. Men lita på att hemmapubliken kommer göra allt i sin makt för att lyfta fram Makethemark (V75-7), som efter att ha fått ett wild card har chans att vinna loppet för tredje gången.
– Han mår riktigt bra. Jag ville inte säga något innan starten i Lindesberg men målet var att få honom i sådan ordning att han kan vara med i Norrbottens Stora Pris, det är riktigt stort för oss alla, säger Petri Salmela och understryker att hästen är riktigt på gång.
– Nu har han två lopp i kroppen och jag är ganska säker på att han kommer att ha toppform på lördag för första gången på länge. Ingen drömmer om att han ska vara i samma skick som när han var sex-sju år, men hästen mår riktigt, riktigt bra.

Högintressant nyförvärv
Att Makethemark ska räcka ända till seger är kanske väl långsökt, men Petri Salmela har ytterligare sju hästar till start inom V75 och flera av dem tillhör segerbuden. Bland dem finns Henry Flyer Sisu (V75-3). Ett toppämne som slutade trea i Svenskt Travkriterium som treåring och i fjol vann uttagningslopp till Svenskt Travderbyt. Nu gör han första starten för Petri Salmela.
– Jag har nog aldrig fått in en så färdig och fin häst i träning. Jag vet att Timo (Nurmos) hade väldigt höga tankar om honom inför det här året och det ska bli väldigt spännande. Men alla förstår att hästen kommer från en av Sveriges bästa tränare, så träningsmässigt kan vi inte göra honom så mycket bättre. Men ligger han någonstans nära sin normala nivå ska han räcka väldigt långt.
I samma lopp startar Leave Your Sox On (V75-3), som galopperade när han senast skulle sätta in slutstöten i silverdivisionens final under elitloppshelgen på Solvalla.
– Mika (Forss) sa att hästen försökte accelerera lite för snabbt. Han hade just ryckt propparna och hästen var inte tom. Där rök någon placering mellan andra- och femtepris. Han hade inte vunnit loppet men han är så rejäl till slut och svarar alltid på propparna när han har form. Han har fin form och 2 600 meter klarar han bra. Självklart måste det bli tempo på loppen men han gjorde ett av sina bästa lopp i karriären när han vann i Umeå och han kändes nästan bättre under elitloppshelgen.

”Perfekt utgångsläge”
Petri Salmela om sina övriga hästar inom V75:
– Got To Dash (V75-1) är på väg mot formen. Det är bara att glömma Lindesbergsloppet. Han är speciell när det är medeldistans om man måste köra och jaga honom lite från start. Det kan bli lite för mycket för honom och han blev helt enkelt för ivrig. Det är sådant som händer. Men formen är som sagt stigande och nu har han perfekt utgångsläge. Han kommer att få en bra resa och han har tidigare visat att han duger i sådana här sammanhang.
– M.T.Oberon (V75-1) är en riktig hedershäst. Och vilken utveckling! I första loppet för oss felade han men sedan har han inte gjort något dåligt lopp. Han känns otroligt fin hästen. Jag körde ett lite hårdare jobb i fredags, 1.21 över 2
600 meter, och han har kanske aldrig känts så fin. Men trots det säger jag att de kanske springer lite för fort för honom på sommarovalerna. Efter det här loppet får han eventuellt ta det lite lugnt och någon typ av träningsperiod. Jag är ganska säker på att han kommer få en fin höst och framför allt vinter.
– No Beer Drinker (V75-4) är under stor utveckling. Som treåring kändes det att hon inte var färdig men nu har hon mognat mer och mer. Hon är väldigt, väldigt snabb bakom bilen och i de två senaste loppen har hon varit alldeles för ivrig och ödslat mycket krafter. Trots att Mika (Forss) släppte ledningen senast lugnade hon sig inte. Nu ska vi ändra huvudlag till halvstängt norskt. Om hon öppnar bra och direkt får en rygg att smyga i är hon färdig att springa runt 1.14,5-1.15,0.
– Backwood’s Baddy (V75-5) är också väldigt snabb ut. I fredags tog det bara 80 meter från spår sex innan han satt i ledningen. Gången innan var det sprinterdistans och vi ville prova från ledningen. Men jag hade feeling för att den hästen inte funkar från ledningen utan behöver smyga, och det visade han nu i fredags. Han är inte så tokig men han måste få allt serverat. Voltstart är minus för honom. Det gäller bara att försöka få ner honom till sargen och smyga, smyga. Formen är bra men det är pengar som gäller i första hand.
– Dikt Drew (V75-6) har överraskat oss alla. När vi började tävla med henne under vintern var feelingen att hon bara kan plocka in matlappar. Men hon har blivit bättre och bättre och bättre. Jag tror att hon kommer att göra en topprestation. Sista 200 meterna är hennes bästa bit. Hon har ett perfekt utgångsläge men behöver också få allt serverat. Hon är i sitt livs form och kommer att springa nytt rekord.

Ola Johansson, Kanal 75
Foto: Lena Emmoth/TR Bild.