Nyhet
Inför V75® (söndag): ”Full fjäder” i Elitkampen
maj. 26, 2022

Inför V75® (söndag): ”Full fjäder” i Elitkampen

Tidernas första miljonlopp för kallblod.
Två hästar som gör upp.
Eller?
– Det blir full fjäder och inte släppa någon förbi, förhoppningsvis hela vägen in. Det ska tävlas, säger Björn Karlsson om 2019 års vinnare av Elitkampen Tangen Haap.

När Solvalla meddelade att man höjer förstapriset till en miljon kronor i Elitkampen stod det klart att det blir tidernas högst doterade kallblodslopp som kickar igång V75 på söndagen.
Sedan de starkaste finska korten fallit ifrån ser loppet ut att bli en duell mellan Sveriges nya dominant Månlykke A.M. och den norske konungen tillika titelförsvararen
Odd Herakles.
Spekulationen blir då att den av dessa som kommer till ledningen också vinner loppet.
Men kallblodsspecialisten Björn Karlsson har en annan plan.
För tre år sedan skrällde han själv hem Elitkampen med sin ögonsten Tangen Haap och nu hoppas han att hästen kan göra om bedriften som 13-åring.
Karlsson berättade redan i våras att han lagt om sitt träningsupplägg för att sikta allt mot Elitkampen.
Men intrycket i årsdebuten gav inget positivt besked då Tangen Haap blev avhängd av Månlykke A.M. sista biten.
– Efter ett jobb före loppet så svällde han upp i en kota och vi var livrädda att det var ett gaffelband, men som tur var hade han bara fått en kyss på ringbandet. Den var svullen så de sista två veckorna inför Umeå skrittränade jag honom bara och bestämde mig dagen innan anmälan att vi skulle starta. Det var inte alls de förberedelser som man ville ha på honom. Nu gjorde han det faktiskt jäkligt bra ändå och efter det har han kunnat träna på full sula, berättar Karlsson som räknar med att presentera en häst i helt annat slag på söndag.
– I tisdags gick han ett skarpt jobb, så nu är det två jobb kvar inför söndag. Nu äntligen kan jag köra på honom som jag vill, då kommer vi se den vanliga Haapen.

”Ge hästen chansen på alla sätt och vis”
För att försöka hitta ytterligare en växel överlåter Karlsson tömmarna till Erik Adielsson och spänner för första gången i sin tränarkarriär en amerikansk sulky på en häst.
– Han har alltid gått i en sådan hybridvagn, men Erik hävdar bestämt att det är en stor skillnad med en riktig amerikansk vagn. Min känsla har varit att han kan bli startsnabbare, men det höll Erik inte riktigt med om, han menar att hästen kan bli lite bättre till slut med en jänkarvagn.
Att en tyngre sulky fungerar bäst i jämnt tempo och hjälper hästarna att hålla farten över upploppet är något som svenska travspelare fått lära sig det senaste decenniet och bidrar också till att taktiken för Tangen Haap verkar spikad.
– Det är väl nu man ska gambla och köra. Jag ser hellre att hästen blir trött som fyra än att vi sätter oss i säcken och han blir fast. Det är sista gången vi är med i det här loppet, sedan ska han bli avelshingst, säger Björn Karlsson som önskar se sin häst i ledningen så länge som möjligt.
– Vi är överens där om att det blir full fjäder och inte släppa någon förbi, förhoppningsvis hela vägen in. Det är kanske önsketänkande, men vi vill i alla fall ge hästen chansen på alla sätt och vis. Jag drömmer om att han springer 1.18,9, men han kan i alla fall en låg 1.19-tid, då är det inte så lätt för de andra att gå i spåren. Det ska tävlas.

 

Kanal 75
Foto: Malin Albinsson, TR Bild.