Nyhet
V86®: Lucifer Lane glänste i Åmål – ”Länge sedan han kändes så här fin”
jun. 16, 2022

V86®: Lucifer Lane glänste i Åmål – ”Länge sedan han kändes så här fin”

Lucifer Lane såg lysande ut när han vann snabbloppet på V86® i Åmål.
Trots en resa utvändigt om ledaren avgjorde han i säker stil den sista biten – och nu väntar troligen Årjängs Stora Sprinterlopp.
– Det var länge sedan han kändes så här fin, sa segerkusken Johan A Nilsson.

Fem av de åtta loppen på V86 vanns från ledningen och två rejäla skrällar fick upp utdelningen till 707 522 kronor på åtta rätt.
En av de som glänste mest på Åmåls 800-metersbana var Lucifer Lane. Hästen, som tränas av Thomas L Nilsson i Örebro, var senast ute i Sweden Cup där han inte fick chansen till slut i finalen och hade krafter kvar. Nu såg den åttaårige hingsten väldigt gåvillig ut när han tog hem den femte avdelningen, tillika Torsten Janssons Minne. Från spår åtta bakom bilen öppnade han snabbt och kom farande ute i spåren in i den första kurvan. Ledningen togs av Gretzky B.R. och Lucifer Lane parkerade utvändigt om ledaren. Första femhundra metrarna travades efter 1.10 och sedan sänktes tempot till 1.14 första tusen. I sista sväng satt Johan A Nilsson mest och tittade sig omkring. Han såg ut att ha koll på ledaren trehundra meter kvar och ingen av hästarna bakom förmådde att hänga med. Gretzky B.R. försökte hålla emot i det längsta men Lucifer Lane slog klorna i honom över det 105 meter korta upploppet och avgjorde i säker stil den sista biten. Segertiden för den populöra Örebro-hästen blev 1.12,7 över distansen 2080 meter med autostart.
– Det kändes som att jag hade koll på ledaren men jag var lite bekymrad när Björn kom ut från rygg på ledaren. Men jag hade koll på de flesta i sista sväng. Idag var han riktigt frän, och det var länge sedan han kändes så här fin, sa Johan A Nilsson.

Kövras Joker kanonfin vid överlägsen seger
Omgångens största favorit på V86, Kövras Joker, såg dunderfin ut när han lekte hem den andra avdelningen. André Eklundhs häst öppnade väldigt snabbt från innerspåret och nästan följde bilen den första biten. Det ska till en riktigt startsnabb häst för att hålla upp ledningen från just innerspåret i Åmål, och det lyckades Kövras Joker med lekande lätt. Han såg sedan smällfin ut hela vägen och när André Eklundh bad om en liten temposkärpning på slutvarvet så stack hästen ifrån till en överlägsen seger. Det var tredje raka fullträffen i år på lika många starter och fortsättning lär följa i V75.
– Jäklar vad han öppnade bra och han var precis med när bilen axade. Det var bara gjort av en orutinerad häst. Han har verkligen utvecklats och det finns mycket i honom. Förra året hade han lite aktionsproblem, men det rättade vi till i vintras. Nu har han kommit tillbaka med tre raka segrar och jag tror det blir en bra lördagshäst, sa André Eklund som även tränar och deläger Kövras Joker.

Hattrick för Goop
Björn Goop vann tre lopp på V86, varav två av dem med egentränade hästar. Goop prickade starten perfekt i V86-inledningen och skickade iväg Thorondor till ledningen. Samtidigt galopperade favoriten Django Silver från det snäva femtespåret. Det blev sedan en tämligen odramatisk historia där Thorondor enkelt höll undan hela vägen och tog årets första seger tillsammans med sin tränare.
I ett galoppfyllt kallblodslopp, V86-3, ledde Goop varje meter bakom den norska hästen Vestpol Il. Hästen tränas av Jens Kristian Brenne och blev utmanad av landsmannen Brenne Rön på slutvarvet, där den sistnämnde kom tillbaka strålande efter en galopp. Men Vestpol Il höll undan till en säker seger.
Goop använde sig av samma segerrecept när han ledde runt om med V75-härdade Agassi Broline, som nu vann ett försök i rikstotons klass II. Agassi Broline gled undan i enkel stil över upploppet och vann med ett par längder.
– Han är duktig och är snabb ut. Det var bra förutsättningar idag och det är en häst som har ett stort steg och det går fort för honom att springa. Det är en häst för framtiden, berömde Goop.

Hemmahäst storskrällde – trots galopp
Hemmahästen Zelma Laday bjöd på en riktigt svettig insats när hon skrällde i den fjärde avdelningen tillsammans med Morgan Ivarsson. Hon inledde med att galoppera hejdlöst bakom startbilen och tappade mycket mark. Hon jobbade sig sedan ifatt fältet och kom fram i fjärde par utvändigt så småningom. På den sista bortre långsidan fortsatte Morgan Ivarsson i andraspår och det blev struligt i slutkurvan när hästen framför tröttnade och det blev stopp. Men när luckan väl kom i utgången av slutkurvan blixtrade Zelma Laday till rejält. Via en sylvass spurt fångade hon in ledande Chicandquick kort före mål. En riktigt vass prestation av hästen som tränas av amatören Mikael Ekström i Åmål. Det var första segern i karriären för Zelma Laday och hon var även den största skrällen på V86 där hon var spelad till fem procent.
En annan Värmlands-häst som skrällvann var Global Virgin, tränad av Birger Pettersson Wik i Årjäng. Hon hade inte startat sedan i början av januari men var synnerligen väl förberedd. Förvisso fick hästen ett smörlopp i rygg på ledaren, men när luckan kom mellan hästar vid upploppets början spurtade Global Virgin vasst för Magnus Jakobsson och avgjorde kort före mål. Som spelad till fem procent av insatsfördelningen skickade hon upp värdet för sju rätt på V86 till 707 522 kronor. Det var åtta system som prickade in alla vinnarna.
I loppet innan, i V86-7, hade Harry M.G. tagit hem seger för Ulf Ohlsson. Hästen tränas av Axevalla-amatören Jesper Rydberg som nyligen hade en vinnare på V75 i Draupner.

Michael Carlsson, Kanal 75
Foto: Malin Albinsson TR Bild.