Nyhet
Inför V75®: Pure Atlas flyger fram barfota
jul. 01, 2022

Inför V75®: Pure Atlas flyger fram barfota

Pure Atlas är en talang av stora mått.
I finalen av E3 ställs han in för karriärens största utmaning hittills.
Det kommer han göra utan några skor på hovarna för första gången.

Topptrav från Eskilstuna med V75 vankas under lördagen.
Omgångens höjdare är finalen av E3 för hingstar och valacker med ett förstapris på en miljon kronor. Förhandsfavoriterna är den ännu obesegrade finländaren Corazon Combo och Jerry Riordans stora löfte 5 Pure Atlas (V75-6). Den senare har vunnit 5 av karriärens 7 starter och imponerade i uttagningen senast. Hästen såg närmast slagen ut i sista sväng men tog ny fart över upploppet och avgjorde säkert.
– För de som kollade noga på loppet senast så noterade de att hästens rytm runt sista kurvan inte var helt perfekt. Allt är bra med hästen, vi har kollat igenom honom, men han hade en form av päronsko på sig då. För mig är det sista steget före barfota, men det verkade som att han inte var helt bekväm med det, berättar Jerry Riordan i podden V75; – lördag hela veckan och fortsätter:
– Örjan sa till mig att han hade lite svårigheter med hästen då, många kanske tänkte att det var en typisk ”Kihlström-styrning”, men han fick hålla ihop hästen där genom sista svängen.

Barfota – kommer göra stor skillnad
Hittills i karriären har den talangfyllde Father Patrick-sonen gjort alla sina starter med skor på hovarna. Men till lördagens stora uppgift ändrar tränaren på balansen. Pure Atlas kommer att tävla barfota runt om – något som Jerry Riordan tror ska ge en påtaglig effekt.
– Jag har sagt det här många gånger förr men ibland när hästar verkligen förbättrar sig när de travar barfota, så är det antagligen för att man hade fel skor på från första början Det verkar som att de nästan blir lyckliga bara att bli av med de skorna som de hade.
– Jag vet att den här hästen kan flyga barfota. Han har haft sina problem med beteendet men det som har räddat honom från att bli valack när han höll på med sina hyss, var just det att han verkade nästan flyga fram utan skor. I ett par hundra meter var det nästan som att han inte rörde marken… Så jag känner mig ganska så säker på att barfota kommer göra en stor skillnad för honom, säger Jerry.

Daniel U. Olsson, Kanal 75
Foto: Lars Jakobsson, TR Bild.